Două mari televiziuni din România, sancţionate de CNA pentru zvonul scumpirii carburanţilor. Antena 3 a scăpat de amendă

Nicu Stan 16.03.2022, 16:49

Două mari televiziuni din România au fost sancţionate de CNA pentru zvonul scumpirii carburanţilor. Antena 3 a scăpat de amendă. Panica creată de zvonul scumpirii benzinei și motorinei, respectiv cozile de la benzinării ar fi fost cauzate şi de modul în care unele televiziuni au tratat acest subiect.

Criza carburanților, alimentată de două televiziuni din România. Au fost sancționate de CNA

Trei televiziuni au fost vizate de CNA pe subiectul preţului benzinei și motorinei, însă doar două dintre ele au fost sancționate.

Astfel, Digi 24 şi România TV au primit somaţie, iar Antena 3 a scăpat basma curată. Cel puțin, deocamdată, până la următoarea şedinţă CNA, când membrii forului audiovizual vor vota între amendă de 20.000 sau somaţie.

Digi 24, sanctionata pentru criza carburantilor
Digi 24, sanctionata pentru criza carburantilor

De unde a plecat criza carburanților

Zilele trecute, țara noastră a fost tulburată de un zvon legat de scumpirea benzinei și a motorinei. Astfel, miercuri, 9 martie, românii au aflat din mediul online, dar şi de la televizor că preţul carburanților ar putea exploda la peste 10 lei pe litru.

Totul ar fi pornit de la un caz particular, respectiv o benzinărie din Beiuş care comercializa cu 11 lei litrul de benzină. Această informaţie s-a rostogolit în online, pe reţelele de socializare şi apoi a fost dezbătută şi de televiziuni, cu burtiere de tipul „Benzina a ajuns la 11 lei”, fapt care a creat panică în rândul conaționalilor noștri.

Internetul, inundat de cozile de la benzinării

Imagini cu cozile imense de la benzinării au împânzit Internetul, dar şi posturile de televiziune în acea zi de miercuri, după-amiaza. În plus, televiziunile de ştiri au intervenit cu programe de „Breaking news”, cu invitaţi în studio şi cu relatări live din benzinării.

Este de re remarcat faptul că autorităţile nu au comunicat o poziţie oficială decât seara, după ora 19.00, după câteva ore bune de la dezbaterile subiectului la televiziuni.

Cine a calmat criza carburanților

Prima sursă oficială a fost ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a postat spre seara pe Facebook un mesaj menit să-i liniștească pe români, anunțându-i că nu au motiv să se panicheze şi că există stocuri de combustibil.

După asta, tot Virgil Popescu a intrat în direct pe mai multe posturi TV, unde a anunțat că benzina nu se scumpeşte.

CNA a urmărit îndeaproape emisiunile despre criza carburanților

Subiectul acestei crize a atras şi atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului care a urmărit 13 posturi de televiziune, pe durata întregii zi de miercuri, 9 martie.

De asemenea, membrii CNA au fost nevoiți să vizioneze în şedinţa publică de luni, 15 martie 2022, toate grupajele de ştiri şi fragmentele de emisiuni care au dezbătut subiectul crizei de carburanți.

Urmăriți Impact.ro și pe