65 de zile de război și niciun succes. Care este principalul obiectiv strategic al Rusiei

Beatrice Dumitru 29.04.2022, 10:03
65 de zile de război și niciun succes. Care este principalul obiectiv strategic al Rusiei

Rusia nu a reușit să-și atingă niciun obiectiv în Ucraina, deși războiul a intrat în cea de-a treia lună. Trupele ruse s-au retras din jurul Kievului și s-au instalat în estul țării, unde încearcă să triumfe, deși au suferit pierderi grele. Ministerul Apărării din Marea Britanie a precizat care este principalul obiectiv strategic al Rusiei în faza a doua a conflictului.

Obiectivul Rusiei în Ucraina

Rusia a dezvăluit care sunt ambițiile sale în Ucraina și sugerează că nu intenționează să-și înceteze prea curând ofensiva în țara vecină, pe care a invadat-o pe 24 februarie, dar nu a reușit să cucerească niciun oraș cheie. De aceea, intenționează să preia controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei.

Și Ministerul britanic al Apărării a anunțat că „Bătălia de la Donbas” rămâne principalul scop strategic al Rusiei pentru a-și atinge scopul declarat de a asigura controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk, notează Reuters.

65 de zile de război și niciun succes. Care este principalul obiectiv strategic al Rusiei
Vladimir Putin vrea să cucerească Donbasul.

În aceste regiuni, luptele au fost deosebit de grele în jurul orașelor Lîsîceansk și Severodonetsk, cu o încercare de avansare spre sud de la Izium spre Sloviansk. Datorită rezistenței ucrainene puternice, câștigurile teritoriale ale Rusiei au fost limitate și realizate cu costuri semnificative pentru forțele ruse”, a scris ministerul pe Twitter.

De ce vrea Rusia să cucerească Donbasul

Rusia și-a mutat cea mai mare parte din centrul războiului în estul Ucrainei, după ce și-a retras forțele din apropierea capitalei Kiev. Trupele ucrainene cele mai bine antrenate erau postate în est din cauza unui război de opt ani cu separatiștii susținuți de ruși.

Când președintele Putin vorbește despre Donbas, el se referă la vechea zonă producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei, împărţită în regiunile administrative Doneţk şi Luhansk. Kremlinul consideră că această zonă este locuită de vorbitori de limba rusă, dar, deşi mulţi oameni din această zonă vorbesc această limbă, totuşi ei nu mai sunt proruşi.

Dacă Rusia ar cuceri ambele regiuni mari, următorul pas ar fi anexarea Donbasului, așa cum a făcut cu Crimeea în 2014. Și dacă succesul ar veni înainte de 9 mai, ar putea chiar să sărbătorească de Ziua Victoriei, când armata Rusiei marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945.

Chiar înainte de război, președintele Vladimir Putin a recunoscut independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...