Telefoanele second-hand, mai populare decât ai crede: ce urmează pentru piața de sute de milioane de aparate

Gabriel Peneș 11.01.2023, 12:43
Telefoanele second-hand, mai populare decât ai crede: ce urmează pentru piața de sute de milioane de aparate

Telefoanele second-hand, mai populare decât ai crede. Smartphone-urile au devenit o normalitate în ziua de astăzi. Dar, într-un context economic tot mai dur, oamenii încearcă să găsească formula optimă pentru a beneficia de un telefon inteligent, dar, în același timp, să rămână în buzunar și cu suficienți bani pentru cheltuielile tot mai crescute ale vieții de zi cu zi.

Telefoanele second-hand, mai populare decât ai crede

Majoritatea oamenilor, aproape indiferent de vârstă, au acum un telefon mobil. A avea un smartphone a devenit o normalitate de neimaginat cu ani în urmă. Dar, în contextul crizei economice și a scumpirii teribile a vieții, mulți se îndreaptă spre telefoanele second-hand ca opțiune convenabilă pentru a avea un asemenea dispozitiv, dar a și rămâne cu bani pentru facturi și cheltuielile zilnice.

Iar acest lucru se vede și în creșterea masivă a achiziționării de telefoane deja folosite, dar mult mai bune ca preț decât variantele noi ale respectivelor modele. Conform datelor Internațional Data Corporation (IDC), piața telefoanelor second-hand (SH) s-a apropiat de 300 de milioane de unități anul trecut și numărul va crește și pe mai departe. Se estimează că în 2016 vor fi livrate 413 milioane de telefoane second-hand și recondiționate, în valoare totală de 100 miliarde dolari.

Totalul pieței second-hand a fost de 253 milioane de telefoane în 2021, iar anul trecut a fost cu 30 milioane de unități mai mare. Dintre cele 282 milioane de telefoane SH livrate anul trecut, 73 de milioane au fost în SUA și 209 milioane în restul lumii. Prognoza pentru 2026 indică un total de 413 milioane unități livrate, dintre care 104 milioane în SUA și 309 milioane în restul lumii, mai indică datele IDC, conform hotnews.ro.

Sunt tot mai mulți oameni care fac buy-back pentru modele premium și tot mai multe companii care cumpără telefoane folosite, le recondiționează și le vând apoi.
Piața telefoanelor second-hand a crescut foarte mult în ultimii ani, prețul mult mai bun față de modelele noi fiind principala atracție pentru cumpărători

Ce urmează pentru piața de sute de milioane de aparate

Sunt tot mai mulți oameni care fac buy-back pentru modele premium și tot mai multe companii care cumpără telefoane folosite, le recondiționează și le vând apoi.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

În acest context, achiziția de telefoane recondiționate a devenit un trend în România ultimilor ani, iar, cu o criză financiară care ne bate din nou la ușă, economia circulară pare să fie o opțiune tot mai viabilă pentru români.

În cazul țării noastre, 40% dintre cei care achiziționează un telefon recondiționat au vârste între 18 și 34 de ani, ei fiind urmați de cei cu vârste între 35 și 44 de ani, cu un procent de 22%, în timp ce, românii între 45 și 54 de ani reprezintă doar 20%.

9% dintre cei care au achiziționat un telefon „expert hand” au între 55-64 de ani, iar alți 9%, peste 65 de ani, potrivit cifrelor Klap.ro. Astăzi, prețul este factorul decisiv atunci când românii caută un telefon recondiționat. Astfel că, 45% dintre aceștia au ales un telefon cu valoare până în 1.000 de lei (21%, un telefon până în 500 de lei).

Pe de altă parte, cei care s-au orientat către un smartphone recondiționat cu valoare cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei reprezintă doar un sfert (26%) dintre clienți. Telefoanele cu prețuri între 2.000 și 4.000 de lei sunt preferate de unul din cinci români (21%), iar cei cu cea mai mare dare de mână, adică cei care cumpără dispozitive recondiționate de peste 4.000 de lei sunt doar 8%.

„Telefoanele recondiționate oferă prețuri avantajoase. Unele modele sunt cu până la 60% mai ieftine față de prețul de lansare al dispozitivelor noi. În plus, ele beneficiază de minim 12 luni garanție și drept de retur 30 de zile, gratuit”, a declarat Cristian David, CEO Klap România.

Orășenii sunt cei care conduc segmentul de dispozitive recondiționate cumpărate cu 59%, restul de 41% fiind reprezentat de cei din mediul rural.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....