Telefoane vechi, o mină de aur: nu știai că te poți îmbogăți cu niște ”relicve”. Care sunt cele mai scumpe modele

Gabriel Peneș 05.10.2022, 15:41
Telefoane vechi, o mină de aur: nu știai că te poți îmbogăți cu niște ”relicve”. Care sunt cele mai scumpe modele

Dacă ai păstrat telefoane mobile vechi prin casă, este posibil să deții o mică avere fără să bănuiești. Într-o lume în care smartphone-urile au devenit adevărate computere, variantele de la începuturile telefoniei mobile pot valora mai mult decât super inteligentele telefoane de acum. Unele dintre modelele vintage se pot vinde și cu mii de euro, ca modelele pe care le prezentăm mai jos.

Telefoane vechi, o mină de aur: nu știai că te poți îmbogăți cu niște ”relicve”

Aproape că am uitat că exista o vreme în care omenirea se baza doar pe telefoane fixe. Apoi, am început să descoperim telefoanele mobile, o ciudățenie și o extravaganță pentru mulți români. Chiar și-așa, la începuturi, ele erau folosite doar pentru convorbiri și trimiterea unor mesaje sms scurte. Apoi, lucrurile s-au transformat într-un ritm amețitor. Smartphone-urile, telefoanele inteligente, ne-au acaparat viața, ele devenind, în plus, adevărate computere „la purtător”.

Dar dacă s-a întâmplat să păstrați prin casă, cine știe prin ce sertar ori ungher al locuinței, vreo „relicvă” din vremurile de început ale telefoniei mobile, s-ar putea să dețineți, de fapt, o mică avere, chiar fără să bănuiți. Condiția ar fi să fiți în posesia unuia dintre modele enumerate mai jos și, de preferat, telefonul să nu fi fost folosit niciodată.

Iar primul pe listă ar fi faimosul Nokia 3310, intrat pe piață în 2000 și fiind unul dintre cele mai bine vândute mobile din lume. Produs într-o vreme în care lucrurile încă erau mai solid construite, modelul companiei finlandeze era rezistent ca un diamant, multe dintre ele supraviețuind cu brio oricăror încercări. În prezent valorează între 200 și 300 de euro, dar numai dacă este în ambalajul original, scrie ziarulromanesc.de, care citează publicația Techbook.

Telefoane vechi, o mină de aur: nu știai că te poți îmbogăți cu niște ”relicve”. Care sunt cele mai scumpe modele
Modelul Nokia 8110 a devenit faimos după ce a apărut în pelicula „The Matrix” din 1999

Care sunt cele mai scumpe modele

Tot Nokia a produs și modelul 8110, făcut celebru de filmul „ The Matrix”, cu Keanu Reeves, din 1999. Designul și modul complet nou de deschidere a telefonului mobil l-au făcut să coste atunci aproximativ 1000 de euro. În prezent, telefonul poate fi vândut cu aproximativ 3.000 de euro, dar numai dacă telefonul este în ambalajul original și nu a fost niciodată pornit. Modelele folosite ale acestui valoros telefon mobil nu mai sunt atât de prețioase.

Tot Keanu Reeves și continuarea din 2003 a peliculei menționată mai sus au făcut faimos și modelul Samsung SPH-N270. Mobilul era folosit, de fapt, de interpretul personajului Morpheus, actorul Laurence Fishburne. Valoarea telefonului s-a dublat din 2003 până acum. Așa că, dacă încă îl aveți acasă, postați-l pe eBay și veți fi sigur că veți primi o sumă bună.

Nokia 8800 Sirocco este o variantă mai elegantă a lui Nokia 8800. Telefonul mobil cu design din 2007 a devenit un articol râvnit printre colecționari. Puteți obține până la câteva mii de euro pentru el.

Telefoane vechi, o mină de aur: nu știai că te poți îmbogăți cu niște ”relicve”. Care sunt cele mai scumpe modele
Samsung SPH-N270 a fost folosit de actorul Laurence Fishburne, intepretul rolului Morpheus, în filmul din 2003, „The Matrix Reloaded”

Nokia 8110 și Samsung SPH-N270, făcute celebre de filmele din seria „The Matrix”

Un alt model de la Nokia la mare căutare este și Nokia 8800 Arte Carbon. În 2008, acest telefon mobil a făcut impresie în principal datorită materialelor de înaltă calitate precum titanul, fibra de carbon și oțelul inoxidabil. Aspectul atemporal al acestui prețios telefon mobil încă impresionează. În ambalajul original, prețul acestuia depășește 1000 de euro.

Deși sunt șanse minime ca să posedați așa ceva, nu trebuie uitat Motorola DynaTAC 8000x, primul telefon mobil adevărat din lume. Brevetul pentru acesta a fost înregistrat în 1973. 10 ani mai târziu, în 1983, telefonul a fost pus în vânzare pentru o sumă astronomică de aproape 4.000 de dolari . Valoarea telefonului este estimată în prezent la câteva mii de euro.

Dar poate aveți mai mult noroc cu primul model de iPhone, cel lansat în 2007 și care a revoluționat telefonia mobilă. La acea vreme, trebuia să plătești 499 dolari pentru el. Colecționarii iubesc acest telefon pentru că a deschis o eră complet diferită în lumea digitală. Dispozitivele noi valorează mulți bani pentru colecționari. Pe eBay, un asemenea model costă între 1.000 și 3.000 de euro .

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....