Te poți îmbolnăvi de două ori de coronavirus? Specialiștii au dat răspunsul

Diana Radu 18.03.2020, 11:58
Te poți îmbolnăvi de două ori de coronavirus? Specialiștii au dat răspunsul

Specialiștii au răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebari în acestă perioadă de criză mondială din sănătate cauzată de coronavirus, și anume: te poți îmbolnăvi de două ori? Află din materialul de mai jos cum reacționează organismul în lupta cu COVID-19 și dacă putem vorbi despre imunitate.

Te poți îmbolnăvi de două ori de coronavirus? Răspunsul specialiștilor

Patrick Vallance, principalul consilier științific al guvernului britanic  și Chris Whitty, consilierul medical al premierului Boris Johnson, au declarat că cei care s-au infectat cu virusul o dată, dezvoltă o anume imunitate împotriva acestuia. Totuși, experții au precizat că în ciuda faptului căsunt șanse mici să te îmbolnăvești a doua oară există și excepții.

”Unii oameni fac o boală infecțioasă de două ori, dar acest lucru se întâmplă rar. Nu există nicio dovadă că așa ceva se va întâmpla în cazul coronavirusului”, a declarat Patrick Vallance. De asemenea, profesorul Whitty a susținut că: ”În cazul bolilor, chiar dacă nu există o imunitate pe termen lung, în mod normal apare o imunitate pe termen scurt”.

coronavirus, organism, imunitate, specialisti

Te poți îmbolnăvi de două ori de coronavirus? Răspunsul specialiștilorÎntrebarea a luat naștere acum o lună, după ce autoritățile japoneze au confirmat pozitiv o femeie cu COVID-19 care mai fusese înainte diagnosticată cu Sars-Cov-2 de care se videcase. Situația i-a derutat pe oamenii de știință care au efectuat mai multe teste pentru a stabili cum reacționează organismul nostru din punct de vedere al imunității după ce se vindecă și dacă se mai pune problema unei noi infestări.

Potrivit cerecetărilor efectuate de profesorul Mark Harris, expert în virusologie la Universitatea Leeds, reinfectarea este ”imporbabilă, dar există unele dovezi în lucrări științifice privind infecții persistente de coronavirusuri animale (mai ales la lilieci)”.
Și profesorul emerit de boli infecțioase la Școala de Medicină Brighton și Sussex, Jon Cohen a efectuat o serie de cercetări din care reiese faptul că în principiu o persoană care s-a vindecat de COVID-19 va fi imună și nu va mai lua și a doua oară virusul. Însă, aceasta a adăugat că nu se poate face o precizie cu exactitate în privința acestei dileme, deoarece nu există un test de anticorpi pentru infecție, dar a dat asigurări că va exista unul în curând.

”Totuși, este foarte probabil, bazându-ne pe evoluția altor infecții virale, că DA, odată ce o persoană a avut infecția, va fi în principiu imună și nu o va mai lua. Întotdeauna va mai fi câte o excepție, dar cu siguranță este o presupunere rezonabilă”, a declarat profesorul Jon Cohen

Urmăriți Impact.ro și pe