Taximetriştii din Constanța, în război cu Primăria. Motivul pentru care şoferii au protestat pe străzile oraşului

Badea Violeta, Ioana Constantin 30.07.2021, 15:23

Pregătiți-vă de încă o provocare pe Litoral! Turiștii vor găsi tot mai greu un taxi în Constanța pentru că Primăria vrea să mai desființeze din mașini. Municipalitatea vrea un trafic descongestionat și e pe cale să scoată o treime din taxiuri de pe străzi prin reducerea licențelor de transport.

Taximetriștii au protestat

Coloane lungi de mașini galbene au mărșăluit, azi dimineață, la Constanta pe marile bulevarde ale orașului. Mai bine de 5oo de mașini au străbătut Constanța în coloană, în zgomotul claxoanelor. Șoferii de taxi protestează astfel, în numele celor peste 1600 de taximetriști din oraș, față de autoritățile locale care au întocmit un regulament fără consultarea lor.

„Acest regulament e de mult în discuție. Am avut negocieri și am negociat multe puncte asupra cărora nu cădeam de acord.

Mai sunt câteva care ne deranjează: cum ar fi desființarea stațiilor taxi și vrem că odată votat, regulamentul să fie corect, să se facă un studiu pentru reducerea numărului de autorizații că să nu dăm drumul unui regulament ambiguu și căruia îi lipsesc multe date.”, a declarat vicepreședintele Camerei Taximetriștilor Constanța,Bogdan Martiș.

Taximetristii au protestat

„Protestăm împortriva regulamentului ce urmează să fie aprobat de Primăria Constanța”

Sorin Coadă, președintele Camerei Taximetriștilor Constanța, a spus motivul pentru care taximetriștii au ieșit în stradă. Acesta a declarat că protestează împortriva regulamentului ce urmează să fie aprobat de Primăria Constanța.

Coadă e nemulțumit că după multe negocieri, nu s-a ajuns la o înțelegere privind stațiiile de taxi. Acesta susține că unele au fost desființate abuziv, fară să se consulte cu ei. Președintele Camerei Taximetriștilor Constanța a dat și două exemple: cea de la Cazino și Portul Tomis.

Altel au fost reduse, conform acestuia. Acest lucru înseamnă că pe tăbliță sunte prevăzute 10 locuri și în realitate intră doar trei mașini. Acesta susține că se dorește împuținarea taximetriștilor pentru a face loc transportului alternativ. Azi au protestat cu 100 de mașini și de luni cu 30 de mașini în fiecare zi.

Șoferii susțin că stațiile de taxi sunt doar pe hârtie

Regulamentul de desfășurare a activității de taxi nu a fost discutat la primărie, dar urmează în câteva zile. Șoferii spun că lista stațiilor de taxi din noul regulament nu corespunde cu ce există în teren. În zonele cele mai căutate de turiști, de exemplu, stațiile de taxi sunt doar pe hârtie, iar în realitate nu, și dacă stai acolo în așteptare de clienți, iți iei amendă.

„Scrie la noi în statut că locul de muncă este strada, iar biroul este volanul. Și noi protestăm cu volanul în mână și pe stradă. Ni s a aprobat ceva ce n am cerut, adică să protestam în fața primăriei ca docherii din port.

Avem aprobare să facem plajă în fata prefecturii. Noi facem o plimbare de dimineață să vadă lumea că existăm și să vadă primăria că suntem un partener fidel de dialog a unei activități aflată în subordinea primăriei.

Regulamentul l-am aceptat însă a rămas cam 10 la sută din el unde nu suntem de acord. Stațiile taxi sunt prevăzute într-o anexă a regulamentului, iar această anexă o atacăm și va fi anulată. Noi mergem pe principiul că stația dacă scrie că este stație să și existe.

Nu cum este în Portul Tomis. Pe hârtie este stație și în realitate nu există. Taximetriștii stau cu hotărârea de consiliu în mână și se uită. În port am stație da și stă acolo. Vine polițistul local și el spune că nu e tăbliță și îi dă amendă.”, a declarat Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România.

Protestele taximetriștilor vor continua timp de șapte zile

Lista stațiilor de taxi a primăriei este, potrivit protestatarilor, capcana prin care taximetriștii pot fi amendați, iar la două sancțiuni, conform Regulamentului, li se suspendă licența. Primăria dorește în acest fel să micșoreze numărul taxiurilor din oraș, în ciuda cererii și a ofertei.

De cealaltă parte, administrația locală susține că a ținut cont de revendicările șoferilor și că situația se vă schimba, odată cu aprobarea noului regulament privind activitatea de taximetrie.

„Ne-am întâlnit cu reprezenantii taximetriștilor, nu mai departe de ieri am avut ultima întălnire când am discutat efectiv amendamentele pe care noi le vom propune.”, a precizat Ionuţ Rusu, viceprimarul Constanței.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...