Ţările în care salariul minim a înregistrat cele mai mari creşteri. Ce loc ocupă România

Badea Violeta 20.01.2022, 09:37
Ţările în care salariul minim a înregistrat cele mai mari creşteri. Ce loc ocupă România

Mai mulți analiști au verificat cum a evoluat salariul minim în 64 de țări și dacă aceste sume pot asigura un nivel de trai minim în statele respective. Surprinzător sau nu, Muntenegru a înregistrat cea mai mare creștere. România s-a numărat și ea printre țările analizate. Iată ce loc ocupă țara noastră!

Salariul minim în 64 de de țări

Analiștii Picodi.com au verificat cum a evoluat salariul minim în nu mai puțin de 64 de state. De asemenea, aceștia și-au dorit să afle dacă aceste sume pot asigura un nivel de trai minim în țările respective.

Potrivit datelor prezentate, cea mai mare creștere a fost înregistrată de Muntenegru. La începutul acestui an, salariul minim net pe economie constituie 450 de euro.

De asemenea, țări ca Argentina, Turcia și Kazahstan au înregistrat creșteri semnificative. În primul stat menționat, salariul s-a mărit cu 55%, în cea de-a doua țară cu 50% și în Kazahstan cu 41%.

Dacă e să vorbim despre vecinii noștri, în Republica Moldova salariul minim net este de 130 de euro, în Bulgaria de 282 de euro, în Ucraina de 171 de euro, în Ungaria de 365 de euro și în Serbia de 297 de euro.

Precizăm că din cele 64 de țări incluse, în 10 state salariul minim nu s-a modificat față de anul precedent. Printre acestea se numără Israel, Filipine, Thailanda, Vietnam și Peru.

Pe ce loc se clasează România

Conform datelor prezentate de analiști, România ocupă locul 18 în acest clasament. Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim din țara noastră a crescut cu 10%. adică de la 1 386 PLN la 1 524 PLN net.

În Spania, o țară în care trăiesc mulți români, salariul minim a crescut cu 1% de la an la an, așa că spaniolii ocupă locul 53, în Marea Britanie salariul minim a crescut cu 5,9%, așa că acst stat se clasează pe locul 33. De asemenea, Germania ocupă poziția 41, salariul minim înregistrând o creștere de 3,1%.

Salariul minim in 64 de tari
Salariul minim in 64 de tari

Cum s-a realizat acest studiu

Analiștii au precizat că acest studiu a fost realizat comparând salariul minim lunar pentru munca cu normă întreagă din ianuarie 2022 cu salariile din ianuarie 2021.

Aceste rate se regăsesc pe site-urile oficiale ale guvernului, ale ministerelor sau comitetelor relevante. Nu s-au luat în calcul țările în care salariul minim este negociat de sindicate individuale și în care nu există un salariu minim legal. Printre aceste state se numără Elveția, Italia, Singapore și țările din nordul Europei.

Specialiștii au precizat că au întocmit o listă contractuală de produse alimentare de bază și au comparat prețurile acestor produse cu salariul minim. Lista cuprinde opt grupe de produse, precum pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume.

Prețurile produselor alimentare contractuale provin de pe portalul numbeo.com, unde consumatorii de pe întregul mapamond urmăresc prețurile produselor alimentare și ale altor produse și servicii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...