Țările în care îți folosește certificatul verde covid. E valabil și în afara Uniunii Europene

Ioana Bucur 05.07.2021, 22:02
Țările în care îți folosește certificatul verde covid. E valabil și în afara Uniunii Europene

Care sunt țările în care îți folosește certificatul verde covid. Documentul, creat pentru a ajuta la relansarea călătoriilor în țările membre UE, este valabil chiar și în afara Uniunii Europene.

Țările în care îți folosește certificatul verde covid

Certificatul verde covid a fost lansat la 1 iulie 2021. În prezent, documentul este necesar pentru călătoriile în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Elveția, San Marino și Vatican sunt, din punct de vedere tehnic, și ele pregătite pentru intrarea în vigoare a acestuia.

Au existat și țări care au „furat” startul, începând emiterea certificatul înainte de lansarea oficială de la 1 iulie, moment în care a fost acceptat în întregul spațiu european.

Certificatul verde european este dovada faptului că deținătorul său a fost vaccinat anti-Covid-19, a fost testat negativ pentru Covid-19 sau a trecut recent prin boală, fiind considerat imunizat. Autoritățile europene au lăsat fiecare stat să decidă dacă acceptă sau nu, în plus față de testele PCR, și testele antigen rapide. Comisia Europeană recomandă acceptarea ambelor şi armonizarea valabilităţii lor, sugerând ca testele PCR (negative) valabile să fie efectuate cu până la 72 de ore înaintea sosirii şi cele antigen cu până la 48 de ore, potrivit Agerpres.

Vaccinurile acceptate pentru noul certificat sunt sunt cele autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA):

  • Pfizer/BioNTech,
  • Moderna,
  • AstraZeneca
  • Johnson&Johnson.

Statele membre ale Uniunii Europene pot accepta şi alte seruri, cum se întâmplă în cazul Ungariei, care foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik.

Țările în care îți folosește certificatul verde covid
Certificatul de vaccinare digital

Documentul are o valabilitate de 12 luni. Conţine un cod QR şi o semnătură electronică ce atestă autenticitatea sa. Poate fi prezentat autorităţilor în varianta digitală pe smartphone sau imprimat.

Cum poate fi descărcat certificatul verde covid

Începând de joi, 1 iulie, românii care vor să obțină certificatul verde covid pot descărca documentul de AICI.

STS a transmis o serie de precizări:

  • Certificatul este gratuit.
  • În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.
  • Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.
  • În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
  • La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...