Cum poţi obţine certificatul COVID dacă nu ai acces la internet. Tot ce trebuie să ştii despre paşaportul verde

Badea Violeta, Diana Dumitrache 28.06.2021, 14:32
Cum poţi obţine certificatul COVID dacă nu ai acces la internet. Tot ce trebuie să ştii despre paşaportul verde

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat de unde pot descărca oamenii certificatul verde COVID și care sunt pașii pentru a accesa site-ul respectiv. Documentul va putea fi descărcat de la 1 iulie și va facilita libera circulație a cetățenilor în UE, în condiții de siguranță. Iată tot ce trebuie să ştii despre paşaportul verde.

Cum poţi obţine certificatul COVID dacă nu ai acces la internet

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat adresa site-ului de unde, de la 1 iunie, oamenii își pot descărca certificat digital european pentru COVID-19. Acest document îi ajută pe cei care călătoresc să demonstreze că au fost vaccinați, că au un test cu rezultat negativ sau că au trecut prin această boală.

Certificatul verde COVID va conține un cod QR, care poate fi prezentat într-un format electronic pe anumite device-uri, precum: smartphone sau tabletă. De asemenea, informația poate fi imprimată pe o coală de hârtie. Documentul se va pune la dispoziție în mod gratuit și va fi disponibil de la data de 1 iulie. Sistem va funcționa pe o perioadă de 12 luni, iar adresa este certificat-covid.gov.ro.

Ce fac oamenii care nu au acces la internet? Ei bine, aceștia vor avea posibilitatea de a obține acest certificat de la medicul de familie sau de la direcția de sănătate publică din județul aferent. Oamenii vor ridica documentul  și în format metric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei.

Cum poti obtine certificatul covid
Cum poti obtine certificatul covid

Tot ce trebuie să ştii despre paşaportul verde

Odată cu obținerea pașaportului verde trebuie să știți că acesta nu poate fi folosit, singur, ca document de călătorie, conform Parlamentului European. Reprezentanții au menționat că cei care călătoresc vor avea nevoie în continuare de pașaport sau de alt document de identitate.

De asemenea, documentul nu este obligatoriu pentru a putea călători. Cei care nu s-au vaccinat trebuie să respecte regulile aferente fiecărei țări, dar certificatul ajută la îndeplinirea formalităților și la evitarea aglomerației. Andrei Baciu a menționat și pașii prin care oamenii pot descărca documentul.

„Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și ca va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro. Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem.

O să fie necesare câteva date de autentificare pentru a fi siguri că cel care îl solicită este și persoana care îl primește. Accesăm acel link și el ne va duce către platforma respectivă, de unde putem să descărcăm certificatul care va fi valid pentru noi pe una dintre situațiile mai sus enumerate”, a precizat Andrei Baciu, în cadrul unei emisiuni TV.