Țările în care este criză de cartofi prăjiți. Afaceriștii dau vina pe pandemie

Nicu Stan 18.02.2022, 20:34
Țările în care este criză de cartofi prăjiți. Afaceriștii dau vina pe pandemie

Țările în care este criză de cartofi prăjiți. Afaceriștii dau vina pe pandemie. Lanțurile de restaurante de tip fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză de cartofi pai, în contextul în care blocajele de-a lungul lanțurilor de aprovizionare îngreunează livrările de produse congelate din SUA și Europa.

Criză de cartofi prăjiți în restaurantele fast-food din mai multe țări. Care este motivul

Sunt probleme în mai multe țări din Asia, unde nu se mai găsesc cartofi prăjiți în restaurantele de tip fast-food.

Afișele puse la unele restaurante KFC din Singapore îi anunță pe clienți că garniturile de cartofi prăjiți vor fi înlocuite cu cele de gaufre cu cartofi, din cauza „perturbărilor apărute în livrările globale”.

Fast food-urile din Asia rationalizeaza cartofii prajiti
Fast food-urile din Asia rationalizeaza cartofii prajiti

Și McDonald’s din Malayezia întâmpină probleme asemănătoare

Din același motiv, restaurantele McDonald’s din Malayezia și Indonezia au stopat vânzările de porții mari de cartofi prăjiți încă de luna trecută, scrie Agerpres.

„Perturbările provocate de pandemie continuă să aibă un efect asupra lanțurilor globale de aprovizionare și rețelelor de distribuție”, a declarat directorul de marketing de la KFC Singapore, Diana Hoo.

Lanțurile de aprovizionare nu mai fac  față livrărilor, în contextul Omicron, dar și al lipsei de personal

Lanțurile globale de aprovizionare sunt supuse la presiuni imense din cauza variantei omicron în ultimele luni, ca urmare a înmulțirii controalelor vamale în porturi, precum și a crizei de forță de muncă în sectorul transportului.

De asemenea, compania McDonald’s s-a văzut nevoită să raționalizeze cartofii prăjiți în restaurantele din Japonia la finele anului trecut, după ce inundațiile din portul canadian Vancouver și COVID-19 au blocat livrările.

De unde vin cartofii pai pentru KFC din Singapore

Cartofii pai folosiți în restaurantele KFC din Singapore sunt importați din SUA și Europa, a amintit Diana Hoo.

Lipsa de personal și producțiile mici la culturile de cartofi din zona de nord-vest din SUA, unde sunt cultivați faimoșii cartofi de Idaho, au fost afectate de congestionarea porturilor americane și canadiene de pe coasta Pacificului, a mai spus Diana Hoo.

Navele portcontainer înregistrează întârzieri mari în porturi

La aceste probleme se mai adaugă și faptul că navele portcontainer care intră în porturile din Singapore înregistrează întârzieri mult mai mari decât de obicei.

În medie, în fiecare zi 17 nave portcontainer așteptau să tragă la chei în al doilea cel mai aglomerat port din lume, în luna ianuarie a acestui an, în creștere față de 15 nave pe zi în luna decembrie, arată firma de consultanță project44.

Urmăriți Impact.ro și pe