Țările din Europa în care nu ai voie să fumezi în mașină. Ce măsuri s-au luat, sute de mii de români călătoresc anual acolo

Mihnea Tălău 15.08.2023, 10:53
Țările din Europa în care nu ai voie să fumezi în mașină. Ce măsuri s-au luat, sute de mii de români călătoresc anual acolo

Legile împotriva fumatului devin, pe zi ce trece, mai restrictive. Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări UE, în timp ce în 13 țări UE nu există nicio interdicție. Germania intenționează să aplice o interdicție parțială a fumatului în mașini pentru a proteja copiii și femeile însărcinate de expunere.

Lupta cu fumatul în mașini se intensifică

Germania plănuiește să interzică fumatul în mașini în cazul copiilor și al femeilor însărcinate. Ministrul Sănătății din această țară, Karl Lauterbach, care a militat pentru această interdicție, a declarat că aceasta ar fi trebuit să fie introdusă mai devreme, scrie Euronews.

Legile care controlează fumatul variază de la o țară europeană la alta, iar fumatul în mașini este complet interzis doar în trei țări din UE. În 2022, nu exista nicio interdicție privind fumatul în mașini în 13 state membre ale UE, potrivit Smoke Free Partnership (SFP).

„Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Cel puțin, asigurați-vă că aveți o casă și o mașină fără fum de tutun”, avertizează Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie

Există trei practici principale în reglementarea fumatului în autovehicule: țările pot să nu aplice nicio interdicție, o interdicție parțială sau o interdicție totală. Conform SFP, fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE începând cu 2022. Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania. De asemenea, este complet interzis în Turcia, țară candidată. Aceasta înseamnă că interdicția completă a fumatului în mașini este în vigoare în doar patru din cele 39 de țări europene.

Cel mai nou risc asociat fumatului, confirmat oficial: ce se întâmplă cu creierul fumătorilor

Interdicțiile parțiale privind fumatul în mașini au devenit tot mai populare în ultimul deceniu. Unsprezece țări din UE au pus în aplicare interdicții parțiale, care se referă în mare parte la fumatul în mașinile cu copii sub 18 ani. Aceste țări sunt următoarele: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia. Fumatul în mașini este, de asemenea, interzis parțial în Regatul Unit, ceea ce reprezintă un total de 12 țări din 39.

Țările fără interdicții sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina și Ungaria.

Pericolul fumatului pasiv

Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Când cineva fumează o țigară, cea mai mare parte a fumului nu intră în plămâni; fumul intră și în aer și oricine din apropiere îl poate inspira.

Persoanele care respiră în mod regulat fumatul pasiv sunt mai susceptibile de a face aceleași boli ca și fumătorii, inclusiv cancer pulmonar și boli de inimă, potrivit NHS.

Femeile însărcinate expuse pasiv la fum sunt, de asemenea, mai predispuse la naștere prematură, iar bebelușii lor sunt expuși unui risc mai mare de a avea greutate mică la naștere și de sindromul morții subite a sugarului.

Ponderea fumătorilor zilnici a variat de la 6,4% în Suedia la 28,7% în Bulgaria, în UE.

Cele mai mari cote de persoane expuse zilnic la fumat în 2019 au fost observate în Croația (34,7%), Bulgaria (29,3%) și Grecia (28,0%) dintre țările UE. Această rată a fost sub 5,0% în Finlanda, în timp ce Serbia (49,0%) a avut cea mai mare rată.

Expunerea la fumatul pasiv a fost responsabilă pentru 171.000 de decese și a contribuit la 4,3 milioane de ani de viață ajustați în funcție de dizabilități (DALY) în Regiunea Europeană a OMS în 2019, conform studiului Global Burden of Disease.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...