Ţările de la care România are de recuperat sute de milioane de dolari. Ce trebuie să facă statul pentru a-i primi

Nicu Stan 10.11.2021, 13:40
Ţările de la care România are de recuperat sute de milioane de dolari. Ce trebuie să facă statul pentru a-i primi

România are de recuperat mai multe sute de milioane de dolari de la mai multe state. Unul dintre aceste state este și Nigeria, unde Nicolae Ceaușescu a decis să deschidă în parteneriat o fabrică de mobilă. Fabrica, construită de ingineri și proiectanți români, a dat faliment la scurt timp după finalizare.

România are de recuperat aproape jumătate de miliard de dolari de la mai multe țări, foste partenere de afaceri

Statul român are de recuperat 575,6 milioane dolari, datorii provenite din activitatea de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate pe timpul lui Nicolae Ceaușescu.

Această sumă era valabilă la jumătatea acestui an, iar comparat cu finalul lui 2020 este mai mică cu 4,5%.

NiRoWi a dat faliment la scurt timp dupa ce a fost finalizata
NiRoWi a dat faliment la scurt timp dupa ce a fost finalizata

Fabrica de mobilă NiRoWi

Spre exemplu, creanțele României în Nigeria, 12,5 milioane dolari, reprezintă cota de participare la capitalul social al societăţii mixte Nirowi, precum şi contravaloarea unor livrări efectuate către această societate.

Pe data de 23 august 1979, exact la orele 11:30, imnul Republicii Socialiste România răsuna în statul nigerian Ondo. A avut loc un mare eveniment și a fost pregătit de oficialitățile locale cu respectul cuvenit. Toți locuitorii din zonă au fost chemați să asiste la inaugurarea Combinatului de prelucrare a lemnului NiRoWi.

Fabrica a fost construită în junglă

Este vorba despre o fabrică ridicată pe 46 de hectare, pe locul unde fusese junglă, de către zeci de ingineri și proiectanți români.

”Ei au venit cu capitalul și România cu utilaje, cu oameni. Le-am făcut o minunăție de combinat. Când a venit prim- vice-premierul Ion Dincă a zis-Băi, voi vreți să construiți socialismul aici?. Cum erau? Există societăți aflate în diferite stadii de dezvoltare. Nu există uniformitate. Fiecare după cum i-a dat Dumnezeu. Ei, săracii, erau la un nivel de 100 de ani în urma noastră”, a declarat Constantin Petru, fost inginer participant la proiect, potrivit forestmania.ro.

Cu ce probleme s-au confruntat muncitorii români în Nigeria

Românii ajunși acolo au fost bulversați de căldură, apoi de condiții și de lipsa unei forțe de muncă locale cu care să poți comunica. O altăproblemă a româniloor ajunși în Nigeria a fost mâncarea. Cel mai apropiat oraș unde se putea găsi de mâncare era Lagos, situat la 300 de kilometri distanță.

”Noi am ajuns acolo cu avionul, iar utilajele cu vaporul. Eram cam 20 de ingineri, fiecare cu specializarea noastră. Am găsit acolo oameni fără nicio pregătire, eventual cea de culegători de fructe. Noi eram priviți nu doar ca experți, ci ca niște oameni care le aduc bunăstare. Am început cu defrișarea junglei, ca să facem loc viitorului combinat. Mai întâi am stat într-o clădire, apoi ne-am făcut noi bungalouri. Aveam așa numita colonie de bungalouri. Ni le-am făcut noi, cum am vrut. Inclusiv cu saună”, mai povestește Constantin Petru.

NiRoWi a dat faliment în scurt timp

Activitatea societăţii Nirowi a fost afectată de criza economică nigeriană precum şi de instabilitatea politică. S-a ajuns la pierderi care au depăşit valoarea capitalului social, respectiv la faliment nedeclarat.

Din suma totală de 575,6 milioane dolari SUA pe relaţia devize convertibile, România mai are de recuperat:

De unde mai are România bani de recuperat

-334,3 milioane dolari SUA (58,08%) reprezintă creanţe soluţionate şi reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri ale Guvernului şi care se află în diferite stadii de încasare (Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea, Mozambic);

-241,3 milioane USD (41,92%) reprezintă creanţe care nu au fost soluţionate până în prezent (Sudan, Libia, Nigeria, R. Centrafricană, Somalia şi Tanzania).

România trebuie să pună datoriile pe agenda bilaterală

În prezent, autoritățile din România încearcă să identifice momentul potrivit, în funcție de evoluția relațiilor bilaterale și de cea a situației economice cu fiecare dintre statele care îi sunt datoare, în vederea reluării demersurilor pentru repunerea dosarelor datoriilor pe agenda bilaterală.

Urmăriți Impact.ro și pe