Situaţie îngrijorătoare pentru România din cauza datoriilor enorme. Ce ne aşteaptă e cumplit

Stan Filon, Alexandru Teodorescu 14.10.2021, 08:50
Situaţie îngrijorătoare pentru România din cauza datoriilor enorme. Ce ne aşteaptă e cumplit

Datoriile externe ale României au depășit 50% din Produsul Intern Brut (PIB), iar acum un specialist trage un semnal puternic de alarmă și spune ce pot păți statele cu datorii mari. Cel care vine cu avertismentul este Mario Draghi, fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Ce ar putea păți România din cauza datoriilor externe foarte mari

Datoria externă a României, publică şi privată, a crescut în perioada ianuarie-iunie 2021 cu 2,09 mld. euro, la un total de 128,02 miliarde euro, din care datoria publică directă a fost de 57,7 miliarde euro, în creştere cu 400 mil. euro faţă de finalul anului trecut, când a înregistrat valoarea de 57,3 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Astfel, România poate intra oricând în pericolul de a-și pierde suveranitatea. Fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, spune că statele care au datorii externe prea mari îşi pierd pur și simplu suveranitatea.

Ce ar putea pati Romania din cauza datoriilor externe foarte mari
Ce ar putea pati Romania din cauza datoriilor externe foarte mari. Foto: Mario Draghi, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene

”Sunt cele care iau decizii”

Mario Draghi spune că aceste state intră sub controlul unor forţe nedemocratice. „O ţară îşi pierde suveranitatea când gradul de îndatorare este prea mare, întrucât în acel punct pieţele financiare sunt cele care iau decizii, iar orice decizie politică intră în atenţia pieţelor, adică a unor persoane care nu votează şi sunt în afara procesului democratic de control”, a declarat Mario Draghi în Parlamentul European.

„Datoriile ţărilor sunt rezultatul deciziilor politice ale guvernelor, iar suveranitatea se pierde din cauza politicilor greşite”, a atras atenţia fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene.

România ar putea adera la zona euro, în cel mai bun caz, de abia în 2028, pe când vecinii bulgari au anunțat deja că vor adera la euro în anul 2024. Mario Draghi a vorbit și cum se poate adera la zona euro. ”Pentru a obţine deplin avantajele monedei euro, sunt necesare aceleaşi componente care au făcut euro o realitate în anul 1999. Pe de o parte, sunt necesare reforme la nivel naţional pentru promovarea unei convergenţe economice sustenabile. În toate sistemele monetare, potenţialul de creştere economică se poate obţine doar prin eforturile continue pentru reforme. Pe de altă parte, Europa poate face diferenţa, susţinând şi facilitând aceste eforturi pentru reforme. Comunitatea noastră reprezintă un avantaj competitiv unic şi trebuie să profităm de acest lucru”, a mai spus fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...