Târgoviște: Parcul Chindia a fost amenajat pe grădinile venețiene ale lui Petru Cercel

Daniela Alexandru 13.12.2021, 17:33
Târgoviște: Parcul Chindia a fost amenajat pe grădinile venețiene ale lui Petru Cercel

Parcul Chindia din Târgoviște este cel mai vechi parc din fosta Cetate de scaun a Țării Românești și este așezat în apropiere de ruinele Curții Domnești. Mândru, lângă parc, sta Turnul Chindiei, martor al existenței a peste 33 de voievozi care au condus țara de la Târgoviște.

De altfel, și Parcul Chindia se naște tot în perioada în care Țara Românească se dezvolta sub domniilor voievozilor precum Petru Cercel sau Constantin Brâncoveanu. În vremuri îndepărtate, aici s-a aflat ceairul domnesc, care se continuă pe celălalt mal al Ialomiţei până la poalele Mânăstirii Dealu.

Domnitorul care lasă o amprentă deosebită asupra Târgoviștei este Petru Cercel. Extravagant, învățat în Italia și Franța, domnitorul va sta pe tronul Țării Românești doar un an și jumătate. Însă reușește să construiască Palatul Domnesc și Biserica Mare Domnească în doar șase luni ale domniei sale.

Parcul-Chindia-Car
Parcul Chindia Car

În plus, încearcă să aducă la Târgoviște puțin din specificul țărilor pe care le cunoștea foarte bine. Astfel, se hotărăște să aducă apa curentă la Târgoviște de la 5 kilometri, iar aducând apa construiește fântâni arteziene și grădini venețiene așa cum văzuse în Italia. Astfel că primele știri despre amenajarea Parcului Chindia datează din vremea lui Petru Cercel, care cultiva aici mândre grădini „a la italiana”, după tipicul celor la modă în Apus – precum cele ale Luvrului, unde domnul muntean zăbovise la curtea lui Henric al III-lea.

Între 1697 și 1698, domnitorul Constantin Brâncoveanu construiește pe locul actualului parc un foişor de zid susţinut de coloane din piatră de Albeşti, după gustul oriental, ale cărui ruine, dezvelite ulterior, au alimentat o legendă potrivit căreia ar exista un tunel ce răzbate de aici, pe sub albia Ialomiţei, până la Mânăstirea Dealu. Ruinele foișorului brâncovenesc există și astăzi.

Astăzi, în parc se găsește un lac de agrement pe care se pot face plimbări cu barca și hidrobicicleta. De asemenea, este amenajată o pistă de ciclism, patinaj pe role și atletism. În anul 2006 a fost inaugurată Aleea celor 33 de voievozi care au domnit în vechea Cetate de Scaun de la Târgoviște.

Urmăriți Impact.ro și pe