Țară sud-americană lovită de un val de căldură cu temperaturi record. Gospodăriile au rămas fără curent electric

Beatrice Dumitru 12.01.2022, 11:59
Țară sud-americană lovită de un val de căldură cu temperaturi record. Gospodăriile au rămas fără curent electric

Temperaturile globale continuă să crească, iar un stat din America de Sud se confruntă cu un val de căldură istoric, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Astfel, țara a devenit cel mai fierbinte loc de pe planetă, cu valori termice mai mari decât în unele zone din Australia. „Este un val de căldură cu caracteristici extraordinare”, spus meteorologii.

Temperaturile ating 45 de grade Celsius

Din cauza temperaturilor care se apropie de 45°C în anumite zone ale Argentinei, sute de mii de oameni au rămas fără electricitate, după ce rețelele electrice s-au topit în localitățile din jurul celui mai populat oraș al țării, capitala Buenos Aires.

Temperaturile mari din Argentina afectează recoltele și au făcut ca timp de câteva ore țara să fie cel mai cald loc de pe Pământ, devansând zone din Australia care au înregistrat temperaturi mai scăzute în timpul nopții, informează Reuters.

Chiar și dimineața devreme a fost foarte cald, în jur de 31 de grade”, a spus Gustavo Barrios, 34 de ani, din Tigre, în timp ce stătea la umbra unor copaci. „Nu am aer condiționat acasă și am fost doar cu ventilatorul care sufla aer cald. Este insuportabil.

Țară sud-americană, lovită de un val de căldură cu temperaturi record. Gospodăriile au rămas fără curent electric
Temperaturi istorice în Argentina.

Este un val de căldură cu caracteristici extraordinare, cu valori extreme de temperatură care vor fi  analizate după încheierea lui și poate genera unele înregistrări istorice pentru temperaturile din Argentina și persistența căldurii”, a spus meteorologul Lucas Berengua.

În Argentina s-au mai înregistrat temperaturi record

În ultimii ani, în țara sud-americană s-au înregistrate multe incendii sălbatice apa râului Parana a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii aproape 80 de ani, specialiștii punând aceste lucruri pe seama schimbărilor climatice.

M-am născut aici și întotdeauna a fost un climat temperat și am văzut cum s-a schimbat temperatura de-a lungul anilor și nu este ceea ce ne-am obișnuit”, a spus Marta Lorusso, arhitect.

Argentina a mai trăit perioade cu temperaturi foarte mari între decembrie 2013 și ianuarie 2014, când un val de căldură a cuprins țara și capitala Buenos Aires. Și în anul 2019, căldura a afectat sudul Patagoniei și a făcut ca temperaturile de peste 30 de grade Celsius să înregistreze „un record istoric” în această zona unde, de obicei, este foarte frig,.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...