Autoritățile din Emiratele Arabe au comandat însămânțarea norilor pentru a scăpa de un val de căldură. Ce s-a întâmplat timp de două zile

Badea Violeta 19.07.2021, 12:58
Autoritățile din Emiratele Arabe au comandat însămânțarea norilor pentru a scăpa de un val de căldură. Ce s-a întâmplat timp de două zile

Autoritățile din Emiratele Arabe au comandat însămânțarea norilor pentru a scăpa de un val de căldură. Această tehnologie este folosită pentru a controla cantitatea și tipul de precipitații prin utilizarea anumitor agenţi chimici care interacţionează cu norii. Iată ce s-a întâmplat timp de două zile!

Autoritățile din Emiratele Arabe au comandat însămânțarea norilor pentru a scăpa de un val de căldură

Vremea a devenit toridă în Emiratele Arabe Unite, iar autoritățile s-au văzut nevoite să recurgă la ploi artificiale pentru a opri un puternic val de căldură care a afectat țara și a ridicat temperaturile până la 50 de grade Celsius.

Această tehnologie a însămânțării norilor are capacitatea de a provoca ploi abundente care să mai reducă din temperatura insuportabilă. Astfel, timp de două zile a plouat abundent la Abu Dhabi, Dubai și Sharjah. Cum apar precipitațiile? Ei bine, se pare că tehnica poate permite să fie mărită cantitatea şi să existe control asupra tipului de precipitaţii prin utilizarea anumitor agenţi chimici care interacţionează cu norii.

Nu este pentru prima dată când țara arabă induce ploaia. În anul 2010, oamenii de ştiinţă au reuşit să provoace 52 de ploi artificiale în zona oraşului Al Ain, al doilea oraş ca mărime din EAU. La acea vreme, proiectul climatic numit Weathertec a costat circa 11 milioane de dolari. Cel mai important, însă, este faptul că omenii nu vor mai suferi de secetă şi căldură.

Ce s-a intamplat timp de doua zile
Ce s-a intamplat timp de doua zile

Ce s-a întâmplat timp de două zile

Conform oamenilor de știință, ploile artificiale sunt destul de asemănătoare cu cele naturale. Mai mult decât atât, acestea pot produce grindină, vijelii şi fulgere. Un alt proiect a avut loc chiar primăvara trecută. Țara arabă a testat utilizarea dronelor, pentru a induce ploaia prin aplicarea de şocuri electrice asupra norilor, fără utilizarea substanţelor chimice.

Dronele respective au capaitatea de a zbura până la nori, iar acolo declanșează anumite șocuri electrice pentru a produce ploaia. Conform specialiștilor, aceste aparate revoluționare ar permite țării un control mai mare asupra circuitului apei în natură decât cel pe care-l oferă însămânțarea norilor.

Această tehnologie ar putea ajuta la refacerea resurselor de apă din orașele mari precum Dubai, deoarece dronele sunt echipate cu instrumente care emit electricitate și senzori adaptați. De asemenea, aparatele vor zbura  la altitudini joase și vor livra încărcătură electrică la moleculele de aer, fapt ce ar trebui să încurajeze precipitațiile, conform lui Alya Al-Mazroui, director al programului de cercetare pentru intensificarea ploii din Emiratele Arabe Unite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...