Val de caniculă în țările nordice. Temperaturi record în Finlanda, cele mai mari din ultimii 100 de ani

Stan Filon 06.07.2021, 10:54
Val de caniculă în țările nordice. Temperaturi record în Finlanda, cele mai mari din ultimii 100 de ani

Val de căldură neobișnuit în țările nordice, unde au fost înregistrate unele dintre cele mai ridicate temperaturi de până acum! Locuitorii au resimțit valori de nu mai puțin de 35 de grade Celsius, iar meteorologii spun că temperaturile record nu se vor opri aici.

Val de caniculă în țările nordice

Un raport arată că Arctica se încălzeşte de trei ori mai repede decât restul planetei, iar locuitorii din țările nordice ar putea să se obișnuiască cu astfel de temperaturi ridicate. În Kevo, o localitate din nordul Finlandei, a fost măsurat un nou record de căldură, după ce meteorologii au anunţat duminică 33,5 grade Celsius, o valoare care reprezintă cea mai ridicată temperatură înregistrată în nordul ţării după recordul absolut în domeniu, 34,7 grade Celsius, stabilit în anul 1914, potrivit agenţiei de presă STT.

La nivel naţional, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie raportată în Finlanda de la debutul măsurătorilor meteorologice din 1844, cu o temperatură medie de 16,5 grade Celsius, care a depăşit precedentul record din anii 1950, a confirmat Institutul naţional de meteorologie.

Val de canicula in tarile nordice
Val de canicula in tarile nordice

Au fost înregistrate ”nopți tropicale” în țările nordice

Recordurile au fost depășite și în Suedia, unde luna iunie 2021 a fost din nou cea mai caldă a şasea lună a anului înregistrată la Stockholm (cu o valoare medie de 19,3 grade Celsius) de meteorologii locali, depăşind recordurile precedente din 2018 şi 2019.

Nici în Norvegia situația nu a stat mai bine. Și aici, Institutul de Meteorologie a înregistrat duminică 34 grade Celsius la Saltdal, o localitate dintr-un comitat situat în proximitatea Cercului Polar, această valoare reprezentând cea mai ridicată temperatură întregistrată în întreaga ţară în acest an. Ea este cu doar 1,6 grade Celsius mai mică decât recordul absolut de temperatură din Norvegia.

Se va încălzi în continuare

Norvegia a avut parte de noți tropicale. Acestea sunt denumite așa, după ce valorile din termometre nu scad nici noaptea sub pragul de 20 de grade Celsius. Astfel de nopți tropicale au fost înregistrate  în mai multe zone din Norvegia, informează Agerpres.

Vara lui 2021 a adus deja recordul absolut de temperatură în Canada, unde s-au înregistrat nu mai puțin de 50 de grade Celsius la umbră.

Noua Zeelandă trece și ea prin cea mai caldă lună iunie înregistrată de la începutul măsurătorilor meteorologice, conform statisticilor oficiale. Cu toate acestea, în urmă cu o săptămână, țara a fost lovită de un vortex polar. Meteorologii avertizează că temperaturile continuă să crească în toată lumea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...