Țara în care se mănâncă napolitane de Crăciun. Există și alte tradiții ciudate

Nicu Stan 24.02.2022, 10:32
Țara în care se mănâncă napolitane de Crăciun. Există și alte tradiții ciudate

Țara în care se mănâncă napolitane de Crăciun. Există și alte tradiții ciudate. Tradițiile, oricât sunt ele de tradiții, se mai schimbă în timp. Astfel, unele preparate culinare de Crăciun au fost uitate, din diverse motive, însă altele le-au luat locul.

Ce națiune mănâncă napolitane de Crăciun. Ce urmează după asta

Din moși strămoși, România mănâncă porc de Crăciun. Nu se cunoaște rădăcina acestui obicei, însă este sigur că porcul este considerat un animal de bun augur în tradiția românească.

Din bătrâni se spune că porcul scurmă și adună, în timp ce găina scurmă și risipește. Din acest motiv friptura de porc aduce noroc și nu se mănâncă friptură de găină la masa de Crăciun. Se poate servi o ciorbă acrișoară de găină, înainte de sărmăluțele grase și bine condimentate din porc.

Cap de oaie fiert, delicatesa in Norvegia
Cap de oaie fiert, delicatesa in Norvegia

Pastă cu jumări mărunțite

Pe timpuri, româncele mai pregăteau un fel de pastă foarte gustoasă și bine condimentată și untură și jumări mărunțite. Aceasta se servea pe pâine sau felii groase de mămăligă și era un deliciu pe lângă alte aperitive precum brânza, cârnații uscați, măslinele și murăturile de rigoare.

În timp ce la români, porcul era de bază, familiile nobile din Anglia sau Franța mâncau păun de Crăciun. Se făcea friptură de păun sau diverse plăcinte și aperitive din carne de acestei păsări.

Când au dat-o englezii pe curcan

Obiceiul s-a schimbat în Anglia secolului al XVI-lea, când regele Henry al VII-lea a decretat că el preferă curcanul și de atunci englezii servesc curcan la masa de Crăciun, obicei împrumtat și de SUA.

De asemenea, prin secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, în Marea Britanie, se servea în ziua de Crăciun o prăjitură simplă în care se punea o boabă de fasole și una de mazăre. Se tăiau felii subțiri și se împărțeau copiilor și tinerilor. Cine găsea boaba de fasole, devenea regele serii, iar cine găsea mazărea era regina lui.

Polonia mănâncă napolitană de Crăciun

Foarte veche este și tradiția ciudată a polonezilor de a împărți, înainte de a mânca preparatele culinare de Crăciun, un fel de napolitană subțire, făcută din făină și apă.

Napolitana se împarte cu toți mesenii, iar apoi urmează o masă bogată, cu 12 feluri de mâncare gustoase, făcute din cereale, legume, orez sau boabe, însă cu foarte puțină carne.

Ce naține consideră capul de oaie o delicatesă

Pe vremuri, capul de oaie fiert cu mirodenii era hrana săracului în Norvegia. Cu timpul, însă, a devenit o ciudățenie de Crăciun și tot mai mulți oameni cu pretenții servesc așa ceva în restaurante.

Percepția acestui preparat culinar s-a schimbat foarte mult, astfel că azi este considerat o delicatesă. Norvegienii mai consumă de Crăciun carne albă de pește prăjită, uscată și sărată.

Urmăriți Impact.ro și pe