Țara în care Lidl raționalizează vânzarea de ouă. E mare criză

Mihnea Tălău 19.11.2022, 18:07
Țara în care Lidl raționalizează vânzarea de ouă. E mare criză

Producătorii avertizează că deficitul de ouă va dura după Crăciun și până în noul an, pe fondul întreruperilor în aprovizionare cauzate de gripa aviară și al creșterii în spirală a costurilor. Deja supermarketurile avertiză că limitează clienții la două cutii de ouă fiecare, iar Lidl restricționează clienții din unele magazine la trei cutii.

Occidentul lovit de o mare criză în supermarketuri

Spre exemplu, Tesco este cel mai recent supermarket afectat, o mare parte a gamei sale de produse fiind, se spune, epuizată, scrie Daily Mail.

Surse din cadrul celui mai mare supermarket din Marea Britanie au subliniat că „în prezent” nu au instituit limite de cumpărare. Cu toate acestea, nu au exclus posibilitatea de a le impune pe viitor.

Asociația britanică a producătorilor de ouă în aer liber (BFREPA) a declarat pentru The Guardian: ‘Este foarte greu de prezis, dar cu siguranță putem vedea că penuria va dura până după Crăciun’.

Și există o furie crescândă din cauza faptului că unii comercianți cu amănuntul și producători de alimente importă acum ouă din străinătate pentru a compensa deficitul.

Sainsbury’s a renunțat la politica sa de a vinde numai ouă crescute în aer liber pentru a se aproviziona de la găini din Italia, în încercarea de a menține stocurile.

Ministrul Mediului, Therese Coffey, a declarat joi în fața parlamentarilor că este încrezătoare că „putem depăși” penuria de ouă, subliniind că „există încă aproape 14 milioane de găini ouătoare” în țară.

Ce se intampla daca mananci oua cu doua galbenusuri
 

În luna mai, BFREPA a organizat un summit în cadrul căruia a invitat marile supermarketuri din Marea Britanie să se întâlnească cu ei pentru a discuta despre plăți mai mari pentru ouă, pe fondul creșterii costului combustibilului și al hranei pentru pui.

Cu toate acestea, evenimentul a fost ignorat de lanțurile de magazine – Waitrose, Sainsbury’s, Aldi, M&S, ASDA și Lidl fiind înlocuite de figurine de carton în absența lor.

Fermierii avertizează că aprovizionarea cu ouă va fi grav afectată

În cadrul summitului, fermierii au avertizat că aprovizionarea cu ouă va fi grav afectată dacă nu vor fi ajutați de supermarketuri pentru a menține creșterea găinilor la prețuri accesibile.

Un fermier a declarat că: „Pentru cei mai mulți oameni acum, răspunsul este că este mai ieftin să nu pună găini în cotețe și să le lase să stea goale.

”În cele din urmă vom vedea penurii pe rafturi, deoarece retailerii nu vor proteja lanțul de aprovizionare acum. Ei gândesc pe termen scurt. Se gândesc la profiturile de astăzi, nu la menținerea aprovizionării pe durata toamnei și a iernii’, a spus acesta.

Fermierii spun acum că cumpărătorii resimt impactul refuzului supermarketurilor de a plăti mai mult pentru ouăle lor și au susținut că giganții au dat vina în mod greșit pe gripa aviară pentru penurie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...