Țara din Europa pe care a pus tunurile Laura Codruța Kovesi. ”O consider un risc imens”

Ioana Bucur 01.07.2021, 16:35
Țara din Europa pe care a pus tunurile Laura Codruța Kovesi. ”O consider un risc imens”

Din funcția de procuror șef european, fosta șefă DNA a tras un puternic semnal de alarmă. Care este țara din Europa pe care a pus tunurile Laura Codruța Kovesi și de ce a ajuns să spună că acest stat este un risc imens.

Țara din Europa pe care a pus tunurile Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi, șefa noului parchet european, a criticat guvernul din Slovenia din pricina faptului că nu a reușit să numească procurori în noul organism anticorupție, ceea ce este o problemă uriașă, susține românca. Kovesi a explicat că eșecul slovenilor la acest capitol va avea un efect nedorit, împiedicând supravegherea eficientă a modului în care sunt cheltuiți banii Uniunii Europene în țară.

„Toate infracțiunile comise după 1 iunie intră sub jurisdicția Parchetului European (EPPO), avem o competență obligatorie de investigare”, a declarat Kovesi într-un interviu pentru Politico.

Kovesi a mai spus că Slovenia a devenit un „risc uriaș” în ceea ce privește fraudarea fondurilor europene.

„Acesta este motivul pentru care consider Slovenia un risc imens, deoarece banii vor continua să ajungă în țară, dar sistemul de gestionare și control al fondurilor UE va fi cu adevărat afectat”, a spus Kovesi.

Comisia Europeană urmează să aprobe planul de cheltuieli al Sloveniei în cadrul fondului de recuperare economică post Covid. În cazul în care acesta va fi acceptat, țara ar urma să primească, în următorii șase ani, nu mai puțin de 2,5 miliarde de euro: 1,8 miliarde euro subvenții și 700 milioane de euro împrumuturi.

Autoritățile din Slovenia nu au reușit să numească doi procurori europeni, premierul Janez Jansa blocând procesul, motivând că „Ministerul Justiției nu a avut la dispoziție un număr suficient de candidați calificați”. Unul dintre candidații eliminați a dat în judecată Guvernul.

Țara din Europa pe care a pus tunurile Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi. Inquam Photos / Octav Ganea

„Fără procurori naționali, nu putem investiga în mod eficient toate suspiciunile de fraudă”

Laura Codruța Kovesi a declarat că „lipsa de cooperare a autorităților slovene va influența foarte mult eficiența Parchetului European”, deoarece responsabilitatea legală de a investiga a fost transferată către EPPO, dar „fără procurori naționali, nu putem investiga în mod eficient toate suspiciunile de fraudă”. Situația Sloveniei este diferită de a altor state, precum Ungaria, Polonia și Suedia, care nu s-au înscris la EPPO, deoarece Parchetul European „a început deja să aibă acorduri de lucru cu ele”.

„Cu Ungaria, am semnat deja acest tip de acord de lucru, astfel încât să putem coopera pe baza instrumentelor legale actuale care sunt disponibile”, a spus Kovesi.

Joi, 1 iulie 2020, Slovenia a preluat de la Portugalia președinția rotativă a Uniunii Europene, pentru următoarel șase luni, în aceeași perioadă în care țara sărbătorește 30 de ani de la câștigarea independenței.