Liderul din UE care nu o suportă pe Laura Codruța Kovesi. ”A investigat pe baza unor acuzații inventate”

Ioana Bucur 03.06.2021, 22:11
Liderul din UE care nu o suportă pe Laura Codruța Kovesi. ”A investigat pe baza unor acuzații inventate”

Șefa noului Parchet nu i-a impresionat pe toți oficialii europeni. Cine este liderul din UE care nu o suportă pe Laura Codruța Kovesi. Româncei i s-a reproșat că „a investigat pe baza unor acuzații inventate”.

Liderul din UE care nu o suportă pe Laura Codruța Kovesi

Ungaria sfidează din nou Uniunea Europeană și nu va participa la noul Parchet European (EPPO). Motivul? Guvernul de la Budapesta susține că sunt unele domenii în care o integrare europeană sporită ar putea afecta suveranitatea națională. Declarațiile aparțin șefului de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, potrivit agenției MTI.

Liderul din UE care nu o suportă pe Laura Codruța Kovesi este chiar Gergely Gulyas. Oficialul maghiar a susținut că românca, actualul șef al EPPO, nu este omul potrivit pentru a conduce o asemenea instituție. Mai mult, a declarat că numirea ei poate afecta eficiența Parchetului European, în condițiile în care Kovesi ar fi „investigat politicieni ungari în România pe baza unor acuzații inventate” și că a fost și ea investigată.

Cinci țări membre ale Uniunii Europene au refuzat să participe la noul Parchet European, ce și-a început activitatea marți. Ele sunt Ungaria, Polonia, Danemarca, Suedia și Irlanda.

Liderul din UE care nu o suportă pe Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi. Inquam Photos / Octav Ganea

Ce este EPPO. Laura Codruța Kovesi: „Un moment istoric”

European Public Prosecutor’s Office (EPPO) este o instanță nouă, al cărei scop este lupta împotriva fraudei și corupției ce afectează fondurile UE. Șefa acestei instituții este românca Laura Codruța Kovesi.

 „Succesul nostru este o chestiune de credibilitate a Uniunii noastre”, a declarat fosta şefă a Parchetului român anticorupţie, care a subliniat că înfiinţarea acestei instituţii a necesitat „mai mult de două decenii de discuţii” şi „negocieri politice dificile”.

Misiunea EPPO este supravegherea modului în care sunt folosite miliardele de euro prevăzute prin Planul de relansare economică postcovid, care urmează să fie distribuite statelor membre UE în lupta împotriva consecinţelor economice ale crizei sanitare provocate de pandemia Covid-19.

Din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, 22 participă la această cooperare judiciară consolidată. Comisarul european al Justiţiei, belgianul Didier Reynders, îndeamnă cele cinci state care au refuzat implicarea să se alăture inițiativei, spunând că „protejarea bugetului european necesită eforturile tuturor statelor membre”.

La momentul lansării EPPO, Slovenia încă nu numise procurori-delegați, Kovesi denunțând „o lipsă de cooperare sinceră” din partea acestei ţări şi a dat asigurări că „nimeni nu va împiedica Parchetul european să acţioneze”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...