VIDEO EXCLUSIV

Schimbările climatice impun noi legi: „Îmi nenorocești solul României. Ți se pare normal să spui că nu ai cu ce să irigi? Trece râul pe lângă tine”

Gabriela del Pupo 22.07.2023, 10:00
Schimbările climatice impun noi legi: „Îmi nenorocești solul României. Ți se pare normal să spui că nu ai cu ce să irigi? Trece râul pe lângă tine”

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind schimbările climatice și cum afectează sănătatea oamenilor a dus la o nouă legislație la nivel european. România va trebui să se adapteze în mai puțin de un an la noile reguli, și acestea țin atât de protejarea pădurilor cât și de modul în care se face agricultură în țara noastră. În cadrul Interviurilor Impact.ro am stat de vorbă cu vicepreședintele Ecocivica, Dan Trifu, despre reticența europarlamentarilor români de a vota noi direcții în agricultură.

„Dacă este amenajat ca spațiu verde, nu ai voie să îi schimbi destinația, indiferent de regimul de proprietate”

Anul acesta am avut o situație blamată, atât de locuitori cât și de organizațiile de mediu, în care proprietarul a tăiat zeci de arbori pe bucata retrocedată din Parcul IOR, una dintre cele mai însemnate arii naturale din București. Conform noii legislații UE, indiferent cum este trecut în acte terenul respectiv, atât timp cât este spațiul verde, nu poate fi defrișat nici chiar de cel care îl deține, fie entitate privată sau de stat.

„Nu ar mai putea (tăia copacii n.r) terenul respectiv, dacă este amenajat ca spațiu verde, nu ai voie să îi schimbi destinația, indiferent de regimul de proprietate. OMS a prezentat raportul privind schimbările climatice și dramatismul care va urma, în cadrul ONU, și statele membre trebuiau să adopte niște măsuri. UE, care este pionier în adoptarea măsurilor de mediu, a făcut această lege, numită Renew, lege de refacere a naturii.

Are trei direcții principale, prima a fost cea cu spațiile verzi, a doua era refacerea terenurilor degradate, împădurirea lor, pentru lucrurile acestea să știți că UE ne dă bani, și a treia direcție a fost efectul devastator al agriculturii chimizate asupra diversității și în special asupra albinelor. OMS a spus clar că sunt într-un declin major. Dacă nu luăm măsuri vom avea niște scăderi de producție și niște afectări ale ecosistemelor.”, spune Dan Trifu.

VIDEO CU INTERVIUL INTEGRAL:

 Unde greșesc agricultorii români? Parlamentarii români s-au opus aproape toți, au votat împotriva legii

Parlamentul transmite printr-un comunicat de presă că noua lege trebuie să contribuie la îndeplinirea angajamentelor internaționale ale UE, în special cadrul ONU pentru biodiversitatea globală Kunming-Montreal. Deputații susțin propunerea Comisiei Europene de a pune în aplicare măsuri de restaurare până în 2030 care să acopere cel puțin 20% din toate zonele terestre și maritime din UE. Parlamentarii iau în considerare însă și criza economică iar legea se va aplica doar atunci când Comisia a furnizat date privind condițiile necesare pentru a garanta securitatea alimentară pe termen lung și atunci când țările UE au cuantificat suprafața care trebuie restabilită pentru a atinge obiectivele de restaurare pentru fiecare tip de habitat.

„Parlamentarii români s-au opus aproape toți, au votat împotriva legii. Rolul nostru a fost să îi convingem de răul pe care vor să îl facă. Am reușit la 6 voturi cu anumite amendamente. Important este că a trecut legea, va deveni regulament obligatoriu pentru toate țările membre UE. Aici este problema, micii fermieri au fost de partea noastră și a legii, marii fermieri se opun vehement.

Vorbim de cei care au mii și mii de hectare, cei din Insula Mare a Brăilei, cred că mai avea un pic și ne omora pe toți. Noi le-am explicat, activitatea ta, în care bagi atâtea chimicale, în loc să irigi, sau să folosești compuși naturali, tot ce înseamnă menajerul compost, poți să îl introduci și să nu mai bagi zeci și zeci de chimicale. Avem terenuri agricole în care eu bag sute de compuși chimici anual, unde se va duce pământul acela? Totul se va duce în pânza freatică, totul se duce în apa pe care noi o bem, și animalele la fel.

Îmi nenorocești solul României. Ți se pare normal să spui că nu ai cu ce să irigi? Trece râul pe lângă tine, că nu există localitate să nu aibă o apă curgătoare.”, mai spune Dan Trifu.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...