Țara din Europa care rămâne fără bancomate. Câteva mii s-au închis până acum

Ioana Bucur 16.10.2021, 11:07
Țara din Europa care rămâne fără bancomate. Câteva mii s-au închis până acum

Situație fără precedent în ultimii douăzeci de ani. O țară din Europa a închis deja mii de bancomate, îngreunând accesul oamenilor la propriile economii. Cum s-a ajuns aici.

O țară din Europa rămâne fără bancomate, peste două mii au fost închise deja

Într-un singur an, 2.200 de bancomate au fost închise pe întreg teritoriul acestei țări europene, îngreunând accesul oamenilor la economiile și salariile lor. Potrivit informațiilor publicate în thelocal.es, în prezent există 48.300 de bancomate în Spania, un număr nemaiîntâlnit de două decenii, din 2001.

Fenomenul este consecința închiderii unui număr foarte mare de sucursale ce aveau aparatele de eliberat bani atașate, parte a planului de trecere către serviciile bancare digitale în defavoarea serviciul de asistență personală a clienților de către entitățile financiare din Spania.

Dacă ne uităm la numărul de sucursale bancare rămase deschise în Spania, acesta a scăzut la nivelul celui din 1977. Specialiștii din domeniu explică decizia de închidere a băncilor și ATM-urilor prin tendința în creștere a titularilor de cont de a plăti cu cardul mai degrabă decât cu numerar.

Pandemia a jucat și ea un rol important în acest proces de reducere a costurilor, însă reprezentanții băncilor susțin că tendința începuse înainte de anul 2020.

Tara din Europa care ramane fara bancomate. Cateva mii s-au inchis pana acum

Cum își pot retrage oamenii banii din conturi

Pe măsură ce bancomatele se închid, se instalează din ce în ce mai multe noi distribuitoare de numerar, rezultate prin acorduri încheiate între bănci și terțe entități. Pentru 2022, Serviciul Poștal Național al Spaniei, Correos, a anunțat că va deschide 1.500 de bancomate în toate regiunile țării. Dintre acestea, 300 vor fi aduse în zone rurale mici, cu o populație sub 3.000, potrivit sursei menționate.

Noile bancomate nu vor fi atașate doar de oficiile poștale Correos, ci vor fi amplasate și în centrele comerciale și în alte locații strategice pe stradă. Aparatele vor fi compatibile cu toate cardurile de debit și de credit eliberate de cele mai mari bănci din Spania, operațiunile putând fi efectuate fără să se perceapă vreun comision de la clienți din partea Correos. Băncile, în schimb, vor avea libertatea de a cere o taxă în funcție de condițiile lor.

În plus, Serviciul Poștal Național al Spaniei a încheiat un acord cu Santander prin care se va permite clienților băncii să retragă bani la ghișeul de la oficiul poștal ca și cum ar fi la una dintre sucursalele din Santander, precum și pentru ca poștașii să poată livra în numerar personal clienților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...