Țara din care România a primit 100.000 de refugiați. Se întâmpla în Al Doilea Război Mondial și era să fim atacați pentru asta

Stan Filon 19.02.2022, 13:10
Țara din care România a primit 100.000 de refugiați. Se întâmpla în Al Doilea Război Mondial și era să fim atacați pentru asta

România a primit 100.000 de refugiați din Polonia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar acest lucru a fost aproape de a pune în pericol securitatea țării noastre. Cu toate aceste riscuri, autoritățile din România au acordat sprijin Poloniei, care a primit inclusiv acordul de a tranzita întreg tezaurul pe teritoriul țării noastre. Mai mult, Banca Națională a României a depozitat pentru o perioadă tezaurul polonez.

România a primit 100.000 de refugiați din Polonia, în Al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial a început cu atacul Germaniei asupra Poloniei, pe data de 1 septembrie 1939. Polonia a fost învinsă până la sfârșitul lunii. România a ajutat autoritățile poloneze să tranziteze țara noastră pentru a ajunge în siguranță în Occident. Astfel, un convoi format dintr-o parte importantă a armatei, mulți civili și tezaurul Poloniei au tranzitat teritoriul României.

România a jucat un rol foarte important în salvarea tezaurului polonez, după ce s-a declarat neutră. Cu tote acestea, a permis tranzitarea țării a convoiului special, atrăgând critici serioase din partea Germaniei, care a cerut ca tezaurul să îi fie predat. În România au ajuns 1.091 de lăzi cu lingouri de aur și 95 de saci cu monede – cu un total de 79,5 tone de aur, în valoare de 87 milioane de dolari. Transportul spre granița cu România s-a făcut noaptea, autoturismele au mers fără faruri, pentru a nu fi ținte ale aviației. Autoritățile din România s-au oferit să îi interneze pe refugiați într-un lagăr de tranzit, polonezii au refuzat și au mers mai departe, până la București și Constanța.

Romania a primit 100.000 de refugiati din Polonia, in Al Doilea Razboi Mondial
Romania a primit 100.000 de refugiati din Polonia, in Al Doilea Razboi Mondial

Tezaurul polonez, la Banca Națională a României

Ajuns la București, tezaurul polonez a fost plasat în beciurile Băncii Naționale, iar directorii Băncii Poloniei au primit birouri și un spațiu pentru conferințe în interiorul băncii. Au început presiunile Germaniei, însă România nu a cedat. A cerut însă directorului băncii naționale a Poloniei să scoată tezaurul din țară,pentru evitarea problemelor.

Tezaurul a fost încărcat într-un tren păzit de armată, transportat în portul Constanța, încărcat de către angajații băncii la bordul micului petrolier înarmat „Eocene“, care a ajuns la Istanbul și apoi la Beirut, aflat sub mandat francez. De aici, după acceptul Franței de a găzdui tezaurul, a fost încărcat pe trei crucișătoare și a ajuns la Toulon la începutul lunii octombrie, apoi la filialele Băncii Franței de la Nevers și Angers.

După ce Germania a invadat Ţările de Jos și apoi Franța, polonezii, la cererea șefului Trezoreriei, Henryk Strasburger, au cerut francezilor să trimită aurul în Statele Unite sau în Antilele Franceze, însă francezii l-au trimis la Dakar, în Africa.

După capitularea Franței, polonezii au apelat la britanici și americani, pentru a-i presa pe francezi să le transporte aurul în SUA sau Marea Britanie, însă negocierile nu au ajuns nicăieri. Polonezii au dat în judecată Banca Franței pe 3 septembrie 1941, în SUA, iar Curtea a poprit imediat aur francez în echivalentul a 64 de milioane de dolari, depozitați la Banca Rezervelor Federale în New York. Într-un final, s-a semnat un acord la Londra, în ziua de 27 octombrie 1941, prin care se prevedea retrocedarea aurului Băncii Poloneze, după ce francezii au spus că nu sunt în posesia aurului polonez. După război, aurul a fost repatriat în Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...