Țara din Asia care se înarmează de 13 miliarde de dolari. A trimis toți banii în Rusia

Beatrice Dumitru 13.02.2023, 11:23
Țara din Asia care se înarmează de 13 miliarde de dolari. A trimis toți banii în Rusia

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, după Statele Unite, iar jumătate dintre acestea sunt aeronave. Vânzările de armament rusesc reprezintă aproximativ 20% din vânzările globale de arme, iar o țară din Asia a ajuns cel mai mare cumpărător de armament de la Moscova, pentru care a plătit 13 miliarde de dolari.

Țara care a cumpărat arme de 13 miliarde de dolori din Rusia

Rusia a vândut între 2016 şi 2020 armament în valoare totală de 28 de miliarde de dolari către 45 de ţări, printre acestea și un stat din Asia, o piață importantă pentru Moscova. Astfel, Rusia a furnizat Indiei arme în valoare de proximativ 13 miliarde de dolari în ultimii cinci ani, iar New Delhi a plasat comenzi pentru arme și echipamente militare de peste 10 miliarde de dolari, au informat agențiile de presă de stat ruse, citate de Reuters.

India este cel mai mare cumpărător de arme rusești din lume, reprezentând aproximativ 20% din comenzile actuale ale Moscovei, în timp ce New Delhi nu a condamnat în mod explicit invadarea Ucrainei de către Rusia. Prim-ministrul indian Narendra Modi a cerut dialog și diplomație pentru a rezolva conflictul care a izbucnit în urmă cu aproape un an, pe 24 februarie 2022.

Țara din Asia care se înarmează de 13 miliarde de dolari. A trimis toți banii în Rusia
Rusia este al doilea cel mai mare exportator de arme din lume.

Zeci de țări occidentale au impus sancțiuni Rusiei, inclusiv asupra armelor, ca răspuns la invazie, pe care Moscova o numește „operație militară specială”. Dar India, China și unele țări din Asia de Sud-Est și-au menținut interesul pentru achiziționarea de arme rusești, potrivit lui Dmitri Şugaev, directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, citat de agențiile de presă ruse.

„În ciuda presiunii fără precedent asupra Indiei din partea țărilor occidentale conduse de Statele Unite în legătură cu operațiunea specială a Rusiei în Ucraina, aceasta continuă să fie unul dintre principalii parteneri ai Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare”, a spus Dmitri Şugaev.

Rusia, exporturi de arme de 15 miliarde de dolari

Exporturile anuale de arme ale Rusiei au fost de aproximativ 14-15 miliarde de dolari, în timp ce registrul de comenzi a rămas constant la aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Dmitri Șugaev a mai precizată că țările din Asia sunt interesate, în special, de sistemele rusești de apărare antirachetă S-400 Triumf, sistemele de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Osa, Pechora sau Strela, precum și avioanele de război, elicopterele și dronele Su-30 și MiG-29. Un alt oficial militar rus a spus că Moscova produce în prezent sisteme de rachete sol-aer S-400 Triumf pentru India și intenționează să finalizeze comenzile la timp.

Agenția de presă rusă TASS a informat că Moscova va prezenta aproximativ 200 de mostre de arme și echipamente militare la cea de-a 14-a expoziție aerospațială internațională Aero India 2023, care se deschide luni la Bengaluru.

La salonul din această săptămână, India caută să cumpere avioane militare în valoare de miliarde de dolari, să încheie acorduri pentru avioane de linie pentru a satisface cererea populației și să preseze producătorii mondiali de avioane să producă mai mult la nivel local.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...