Țara cu sute de mii de români care ar putea reintroduce restricțiile anti-COVID: „Ar putea să apară o nouă variantă mai letală”

Ioana Bucur 08.04.2022, 18:16
Țara cu sute de mii de români care ar putea reintroduce restricțiile anti-COVID: „Ar putea să apară o nouă variantă mai letală”

După doi ani de viață în condiții de pandemie, anul 2022 ne-a readus libertatea cu care eram obișnuiți înainte de momentul martie 2020. Cu toate astea, pericolul nu a dispărut. Aceasta este țara cu sute de mii de români care ar putea reintroduce restricțiile anti-COVID. Premierul a explicat că, deși, în acest moment, șansele de a impune un nou lockdown sunt mici, lucrurile se pot schimba în cazul apariției unei variante mai periculoase a SARS-CoV-2.

„Nu pot să exclud nicio posibilitate”

După câteva luni de normalitate pre-pandemie, o țară din Europa în care locuiesc sute de mii de români se confruntă cu cel mai mare număr de pacienți infectați cu COVID-19 internați în spitale din ianuarie 2021. Autoritățile nu sunt alarmate, în condițiile în care simptomele provocate de varianta Omicron sunt mai puțin grave decât cele date de tulpinile anterioare.

Recent, premierul Marii Britanii a declarat că nu poate exclude complet posibilitatea de a reintroduce restricțiile anti-COVID severe în cazul în care s-ar înregistra un număr ridicat de infectări cu noi tulpini îngrijorătoare ale virusului. Cu toate astea, șansele de a fi impus un nou lockdown sunt mici, a precizat Boris Johnson.

„Vreau să împiedic ca o astfel de situaţie să mai apară vreodată, dar nu pot să exclud nicio posibilitate, nu pot să spun că nu vom fi obligaţi să implementăm încă o dată intervenţii non-farmaceutice de genul celor pe care le-am implementat deja.

Cred că ar fi iresponsabil pentru orice politician din orice democraţie să spună că va exclude o măsură care poate salva vieţi. Cred că lucrurile pe care le-am făcut au salvat vieţi. Trebuie să fiu foarte sincer cu voi, ar putea să apară o nouă variantă mai letală, ar putea să apară o variantă care afectează copiii, pe care va trebui neapărat să o controlăm, iar eu nu voi exclude niciuna dintre opţiunile pe care le avem pe masă. Însă nu cred că acest lucru se va întâmpla”, a adăugat prim-ministrul Marii Britanii, conform Agerpres.

Țara cu sute de mii de români care ar putea reintroduce restricțiile anti-COVID: „Ar putea să apară o nouă variantă mai letală”
Boris Johnson

„Avem o populație vaccinată în masă”

Potrivit oficialului, în prezent, Marea Britanie se află „într-o fază în care virusul îşi pierde din potenţialul său general, iar noi avem o populaţie britanică vaccinată în masă”.

Potrivit specialiștilor de la Agenția Britanică pentru Monitorizarea Sănătății, rata generală de spitalizare din cauza COVID-19 a ajuns în Anglia la 20,5 la 100.000 de persoane în săptămâna care s-a încheiat pe 3 aprilie.

Este a cincea săptămână consecutivă de creștere a ratei de spitalizare, totalul internărilor cauzate de infecția COVID-19 a ajuns să fie mai mare decât rata înregistrată la începutul valului provocat de varianta originală de Omicron în prima parte a lunii ianuarie 2022 – 19,9 spitalizări la 100.000 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe