Țara care va avea la robinet apă din România. Membrii guvernului de acolo s-au lăudat cu asta

Ana Anitoiu 22.08.2021, 10:46
Țara care va avea la robinet apă din România. Membrii guvernului de acolo s-au lăudat cu asta

O țară va avea la robinet apă din România. Membrii guvernului de acolo au anunțat că aceasta este o reușită în cadrul unui plan de dezvoltare regională prin care mulți oameni vor avea apă potabilă în locuințele lor.

Ce țară va avea la robinet apă potabilă din România

Mai exact, raioanele Făleşti, Glodeni, Nisporeni și Ungheni din Republica Moldova vor fi alimentate cu apă potabilă din România. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

”Un proiect regional pe care îl luăm cu maximă responsabilitate. Compania ApaVital Iaşi va construi apeducte care vor subtraversa râul Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din judeţul Iaşi, România, a raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni şi Făleşti din Republica Moldova.

Pentru a înainta în implementarea acestui plan de dezvoltare regională, am avut o întâlnire cu Ioan Stoian, directorul ApaVital din Republica Moldova. Mi-a explicat, pe îndelete, cum stau lucrurile. Ne rămâne acum să ne suflecăm mânecile şi să aducem apă potabilă în casele oamenilor”, a declarat Andrei Spînu.

Tara care va avea la robinet apa din Romania
Apa fierbinte curgand la robinet

România, acord pentru construirea unor apeducte

România a semnat la data de 20 mai a acestui an un acord cu Republica Moldova referitor la reglementarea construirii unor apeducte. Guvernul României a fost reprezentat de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Chișinău, Daniel Ioniță, iar pe cel al țării de peste Prut, fostul secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ghenadie Iurco.

Mai exact, acest acord oferă un cadru juridic ce este necesar pentru ca o companie din România să poată construi apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași în raioanele menționatele.

Apeductele vor fi construite între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România).

Conform companiei Apă-Canal Chișinău, proiectul de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița în Republica Moldova va fi realizat respectând acordurile de cooperare ce au fost încheiate între județul Iași și raionul Ungheni, orașul Ungheni și raionul Nisporeni, respectiv cu raioanele Fălești și Glodeni.

Potrivit reprezentanților companiei Apă-Canal Chișinău, în următorii ani, după începerea acestui proiect în colaborare cu România, vor avea la dispoziție apă potabilă de bună calitate locuitorii din cel puțin patru orașe din Republica Moldova: Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești și aproximativ 100 de comune, cu o populație de aproximativ 250.000 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...