Țara care se teme că va avea parte de ce se întâmplă în Afganistan. Acuze dure pentru China

Nicu Stan 21.08.2021, 19:23
Țara care se teme că va avea parte de ce se întâmplă în Afganistan. Acuze dure pentru China

O altă țară din lume se teme că va avea parte de ceea ce se întâmplă acum în Afganistan. Acest stat aduce acuzații dure pentru China, țară care i-ar copia îndeaproape pe talibanii din Afganistan. Mai multe detalii despre ultimul scandal diplomatic, în rândurile de mai jos.

O țară se teme că va păți exact ce se întâmplă în Afganistan. Despre ce țară este vorba și ce legătură are cu China

Astfel, ministrul de Externe al Taiwanului acuză China că vrea să îi copieze pe talibanii din afganistan și să preia controlul asupra insulei prin forță, informează Reuters. În plus, ministrul de Externe a mai spus că Taiwanul nu își dorește nici comunism, nici crime împotriva umanității.

De asemenea, căderea fulgerătoare a guvernului afgan în fața ofensivei talibanilor a adus dezbateri aprinse în Taiwan cu privire la posibilitatea ca țara să aibă aceeași soartă, în cazul în care China hotărăște să invadeze. De asemenea, presa de stat din China, în schimb, încearcă să acrediteze ideea că Taiwanul nu poate să aibă încredere în SUA, după ce s-a întâmplat la Kabul.

Joseph Wu, ministrul de Externe Taiwanez
Joseph Wu, ministrul de Externe Taiwanez

America face apel către China

Astfel, într-o postare pe Twitter, în răspuns la un apel al Americii către China de a nu mai face presiuni la adresa Taiwanului, ministul de externe Joseph Wu, și-a exprimat mulțumirea față de SUA pentru ”susținerea intereselor” țării sale.

”Interesele noastre sunt legate de democrație și libertate, nu de comunism, autoritarism și crime împotriva umanității”, a spus Josph Wu.

Taiwan are capacitatea de a se apăra

”China visează să facă același lucru pe care l-au făcut talibanii, dar vreau să fiu foarte clar – avem și voința și capacitatea de a ne apăra”, a adăugat Joseph Wu.

Pe de altăparte, China consideră că Taiwanul este parte din teritoriul său și din politica sa ”O singură China” nu vrea să aibă relații diplomatice cu nicio țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

De când durează situația din Taiwan

Situația complexă din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez, care a avut loc între anii 1927-1949 și s-a încheiat după Al Doilea Război Mondial. Războiul s-a încheiat cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

Pe de altă parte, Republica China, fondată după abolirea monarhiei și prăbușirea dinastiei Qing după Revoluția Xinhai din 1911, și-a continuat existența în Taiwan, iar o lungă vreme, până la începutul anului 1970, a fost recunoscută ca guvern legitim al întregii Chine de mai toate țările lumii.

Urmăriți Impact.ro și pe