China dă voie familiior să aibă trei copii. De ce experții spun că măsura vine prea târziu

Ana Anitoiu 21.08.2021, 15:22
China dă voie familiior să aibă trei copii. De ce experții spun că măsura vine prea târziu

China le dă voie cetățenilor ei să aibă până la trei copii, după decenii în care a impus ca familiile să aibă un singur copil și la aproximativ cinci ani de când a crescut limita la doi copii. Însă, experții chinezi nu sunt foarte entuziasmați de această hotărâre și au explicat care este motivul.

Ce amendă primeau părinții care îndrăzneau să facă al treilea copil

Potrivit bbc.com, în anul 2016 a fost modificată așa-numita politică a ”copilului unic” și li s-a dat oamenilor voie să facă și un al doilea copil, după ce a fost înregistrată o scădere dramatică a ratei natalității. Schimbarea a avut la bază teama ca economia să nu fie afectată de îmbătrânirea populației.

Însă, până acum, cuplurile din China care îndrăzneau să facă un al treilea copil primeau o amendă considerabilă, în valoare de aproximativ 17.000 de euro. Noua modificare vine după ce ultima nu a generat o creștere considerabilă a ratei natalității.

China da voie familiior sa aiba trei copii. De ce expertii spun ca masura vine prea tarziu
O fetita jucandu-se cu baloane de sapun in China

De ce nu mai vor chinezii să facă mai mulți copii

Problema este aceea că cetățenii chinezi consideră prea mari costurile presupuse de creșterea copiilor în orașele mari. Autoritățile au anunțat însă măsuri de susținere a părinților care vor contribui la ”îmbunătățirea structurii populației țării”.

Printre măsurile ce sunt avute în vedere de autorități se numără: sprijin fiscal și imobiliar, reducerea cheltuielilor educaționale pentru familii, precum și garantarea drepturilor femeilor ce muncesc.

”Oamenii nu sunt opriți de limita de doi copii, ci de costul incredibil de mare de a crește un copil în China de azi. Spațiul locuibil, activitățile extrașcolare, mâncarea, excursiile și toate celelalte se adună rapid. Majorarea limitei, în sine, nu cred că va influența în mod decisiv calculele cuiva”, a explicat Yifei Li, sociolog la NYU Shanghai.

Ce cred experții despre schimbare

Cel mai recent recensământ a arătat că populația Chinei a crescut în ultimii zece ani cu cea mai mică rată de după anii ’50, de când există astfel de statistici, până la totalul de 1,41 miliarde de locuitori. Unii dintre experții chinezi susțin că schimbarea politicii referitoare la numărul pentru copii a venit prea târziu.

”Este, fără îndoială, un pas în direcția bună, dar încă e prea timid. O politică a nașterilor deplin liberalizată ar fi trebuit implementată cu cel puțin cinci ani în urmă, acum e prea târziu, deși e mai bine mai târziu decât niciodată.”, a spus Shuang Ding, economist șef la Standard Chartered în Hong Kong.

Urmăriți Impact.ro și pe