Țara care începe să identifice persoanele nevaccinate. Acestea nu vor mai avea acces în anumite locuri

Ana Anitoiu 25.02.2021, 08:13
Țara care începe să identifice persoanele nevaccinate. Acestea nu vor mai avea acces în anumite locuri

O țară începe să identifice persoanele nevaccinate împotriva coronavirusului. Parlamentul acestui stat a autorizat această măsură miercuri, stârnind controverse. Cetățenii care au refuzat să se imunizeze anti-COVID-19 nu vor mai avea acces în anumite locuri.

În ce țară vor fi identificate persoanele nevaccinate anti-COVID-19

Legea referitoare la identificarea persoanelor nevaccinate anti-COVID-19 a fost adoptată cu 30 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”. Aceasta le dă posibilitatea autorităţilor locale, directorului general al Ministerului Educaţiei, precum şi unor membri ai Ministerului Afacerilor Sociale să ceară numele, numerele de telefon și adresele cetățenilor neimunizați împotriva coronavirusului.

Această lege este valabilă în Israel timp de trei luni sau până când pandemia de coronavirus va lua sfârșit. Măsura a fost luată în contextul în care această țară a raportat peste 763.000 de cazuri de COVID-19, de la începutul pandemiei, dintre care peste 5.600 de decese și aproape 718.000 de vindecări. Pe teritoriul israelian au fost administrate cele două doze de vaccin Pfizer/BioNTech unui număr de trei milioane de oameni. Adică unei treimi din totalul de aproximativ nouă milioane de locuitori.

Tara care incepe sa identifice persoanele nevaccinate. Acestea nu vor mai avea acces in anumite locuri
O persoana vaccinata de un cadru medical

Persoanele nevaccinate anti-COVID-19 nu vor mai avea acces în unele locuri

În Israel s-au redeschis duminică centrele comerciale şi comerţul stradal pentru întreaga populaţie, în cadrul celei de-a treia ieşiri din carantină de la începutul pandemiei de coronavirus. Însă, în unele locuri este permis accesul doar pentru persoanele care dețin o ”insignă verde”. Adică cetățenii care au fost la rapel în urmă cu cel puţin o săptămână sau care s-au recuperat după ce au fost depistați cu COVID-19.

Această ”insignă verde” a stârnit o controversă. O parte a populației critică legea, susținând că aceasta reprezintă o formă de discriminare a persoanelor nevaccinate. De altfel, în cadrul dezbaterilor ce au avut loc miercuri la parlamentul israelian, lidera Partidului Laburist, Merav Michaeli, l-a acuzat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu că „neagă dreptul cetăţenilor la confidenţialitate asupra informaţiilor lor medicale”.

Ce a transmis parlamentul acestei țări

Pe de altă parte, un comunicat transmis de Knesset, parlamentul unicameral al statului Israel, a arătat că datele personale ale persoanelor nevaccinate nu pot fi folosite în alte scopuri decât cel de a le încuraja să se imunizeze anti-COVID-19.

De asemenea, deputatul Haim Katz, care face parte din partidul de dreapta Likud al premierului Benjamin Netanyahu, a apărat această lege referitoare la accesul la datele personale ale persoanelor nevaccinate anti-COVID-19. Politicianul a descris noua regulă drept „un mijloc de a promova imunizarea împotriva coronavirusului„.

Condiție pentru statele cu care această țară ar putea să împartă vaccinuri anti-COVID-19

Recent, premierul Benjamin Netanyahu a făcut un anunț controversat. El a spus că Israelul este dispus să trimită vaccinuri anti-COVID-19 în alte țări, dar cu o condiție. Potrivit prim-ministrului, transporturile cu doze de vaccin împotriva coronavirusului vor fi disponibile pentru acele state care “s-au apropiat de Israel”.

Deși premierul nu a precizat despre ce state este vorba, presa vorbește despre acele țări care au acceptat să își mute ambasada la Ierusalim. Până în prezent, statele care și-au mutat ambasadele sunt Guatemala, Honduras și Statele Unite ale Americii, urmând ca Cehia și Serbia să facă la fel. Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...