Ce se întâmplă cu persoanele care au suferit reacții grave la vaccinuri. Anunţul important a fost făcut de OMS

Ana Anitoiu / 23.02.2021, 10:01
Ce se întâmplă cu persoanele care au suferit reacții grave la vaccinuri. Anunţul important a fost făcut de OMS

Unele dintre persoanele care au suferit reacții grave la vaccinurile anti-COVID-19 primesc o veste bună de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acestea vor avea parte de o alinare în urma efectelor adverse pe care le-au suferit după ce au fost imunizate împotriva coronavirusului.

Ce se întâmplă cu persoanele care au suferit reacții grave la vaccinurile anti-COVID-19

Mai exact, OMS a anunțat că va începe un program prin care va unele dintre persoanele care au suferit reacții adverse la vaccinurile anti-COVID-19 vor primi compensații. Este vorba despre oameni din 92 de țări sărace, imunizate prin intermediul platformei COVAX ce a fost creată de Organizația Mondială a Sănătății, alături de alte entități, pentru un acces echitabil la aceste tratamente în ţările cu venituri medii şi mici.

“Este vorba de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, într-un comunicat de presă, precizând că pentru acest program de compensaţii a stabilit un acord cu societatea de asigurări Chubb Limited.

Ce se intampla cu persoanele care au suferit reactii grave la vaccinuri. Anuntul important a fost facut de OMS
O seringa si un flacon cu ser

Care dintre persoanele care au suferit reacții grave la vaccinurile anti-COVID-19 sunt vizate

Astfel, OMS a clarificat că se vor oferi compensații acelor persoane din cele 92 de țări sărace care au suferit sau vor suferi efecte adverse grave după ce au primit sau vor primi vaccinuri anti-COVID-19 prin intermediul platformei COVAX, până la data de 30 iunie 2022. Astfel, acești oameni nu vor fi nevoiți să inițieze procese costisitoare.

Totuși, deocamdată, la cele aproximativ 208 milioane de doze vaccin anti-COVID-19 ce au fost administrate în mai multe ţări nu s-au raportat efecte adverse foarte grave. S-a observat o reacţie adversă la pacienţi cu antecedente de alergii în rare cazuri. Concret, 4 sau 5 cazuri la un milion de persoane care au primit vaccinul Pfizer și 2 sau 3 cazuri la un milion de persoane care au fost imunizate cu serul de la Moderna, conform statisticilor realizate de Statele Unite ale Americii

Un vaccin anti-COVID-19 sub formă de iaurt, gata pentru studii clinice

Între timp, în Rusia, o echipă de cercetători condusă de profesorul Alexander Suvorov, șeful Departamentului de Microbiologie Moleculară de la Institutul de Medicină Experimentală din Sankt Petersburg, a dezvoltat un vaccin anti-COVID-19 sub formă de iaurt. Acesta este gata să intre în etapa studiilor clinice, după ce a arătat rezultate promițătoare la testări ce au fost făcute pe sute de animale, mai ales șoareci. Specialistul a explicat de ce ar fi acesta de preferat față de vaccinurile administrate în prezent. Mai multe detalii, AICI!

”Este pur și simplu lapte fermentat cu bacterii ce conțin genele coronavirusului! Ideea noastră inițială a fost să folosim această mașinărie genetică a bacteriilor lactate ca platformă sau ca vector pentru a introduce gena pentru orice tip de agent patogen, inclusiv gena coronavirusului, în organism. Am făcut niște modele și sinteze, apoi am avut formula de care aveam nevoie. Produce imunitate la punctele de intrare ale infecției, și anume cavitățile nazale și gâtul și intestinul subțire.”, a explicat cercetătorul care dezvoltase deja alături de echipa lui astfel de vaccinuri-prototip împotriva meningitei, gripei și streptococului, rămânându-le doar să adapteze modelul pentru coronavirus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI