Israelul acceptă să împartă vaccinuri anti-Covid cu alte țări, dar cu o condiție. Ce trebuie să facă doritorii

Iancu Andreea 24.02.2021, 11:05
Israelul acceptă să împartă vaccinuri anti-Covid cu alte țări, dar cu o condiție. Ce trebuie să facă doritorii

Primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, a făcut un anunț controversat. Potrivit oficialului, Israelul este dispus să trimită vaccinuri anti-Covid în alte țări, însă cu o condiție. Premierul a menționat ce ar trebui să facă statele care își doresc să colaboreze cu republica din Orientul Mijlociu.

Ce condiție pune Israelul statelor cu care intenționează să împartă vaccinuri anti-Covid

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a făcut o declarație surprinzătoare, prin care își anunță partenerii de sprijin în lupta împortiva coronavirusului. Israelul pare să fie dispus să împartă din dozele în plus de vaccinuri anti-Covid cu mai multe state, însă totul cu o condiție. Oficialul israelian a anunțat că transporturile vor fi disponibile pentru acele țări care „s-au apropiat de Israel”. Totuși, premierul nu a precizat și numele acestor state, însă presa vorbește despre acele state care au acceptat să își mute ambasada la Ierusalim. Deocamdată, statele care și-au mutat ambasadele sunt SUA, Guatemala, și Honduras, urmând ca Cehia și Serbia să procedeze la fel.

Astfel, conflictul dintre Israel și Palestina a căpătat o nouă latură. În timp ce Israelul consideră Ierusalimul capitala sa indivizibilă, palestinienii au în plan să transforme Ierusalimul de Est în capitala unui posibil viitor stat. Biroul prim-ministrului israelian a anunțat că au fost trimise mai multe cereri din partea unor guverne pentru a trimite o „cantitate simbolică” de vaccinuri. Deși nu au fost precizate nume, se vorbește despre state precum Honduras și Guatemala, dar și Republica Cehă. Aceasta din urmă chiar a anunțat în urmă cu o zi că va deschide la Ierusalim o secție a ambasadei sale de la Tel Aviv, de la 1 martie.

Printre țările care ar urma să primească doze de vaccin din „surplusul” Israelului se numără Honduras și Guatemala, dar și Republica Cehă, care a anunțat chiar marți că va deschide la Ierusalim o secţie a ambasadei sale de la Tel Aviv, la data de 1 martie. Până acum, în afară de Statele Unite, doar Guatemala și Honduras și-au mutata ambasadele. Gestul ar urma să fie făcut și de Cehia și Serbia. Se pare că inițiativa Israelului de a trimite vaccinuri anti-Covid arată că numărul limitate de doze de la nivel global poate duce la o nouă formă de diplomație, potrivit The Guardian.

Vaccinul anti-Covid, noua modalitate de a face diplomație între state
Vaccinul anti-Covid, noua modalitate de a face diplomație între state

Vaccinul, noua formă de troc dintre Israel și Siria

De altfel, tot în The Guardian era menționat faptul că guvernul de la Tel Aviv ar fi ajuns la un acord de schimb cu Siria, prin care Israelul furnizează în secret doze de vaccin în schimbul prizonierilor. Se pare că acordul încheiat în urmă cu o săptămână între statul israelian și Rusia presupune plătirea a 1,2 milioane de dolari pentru ca rușii să trimită în Siria vaccinul Sputnik V. Această acțiune este însă una extrem de controversată, după ce premierul Netanyahu a afirmat că „nu s-a folosit nici o doză din vaccinurile israeliene”.

Pe de altă parte, declarația oficialului israelian este strâns legată de vestea că o tânără de origini israeliene a reușit să fie eliberată și să treacă granița Siriei. Benjamin Netanyahu nu a vorbit însă despre plata făcută de guvernul său pentru vaccinul rusesc. Totuși, Israelul a eliberat și el doi pastori sirieni pe care îi reținuse. Așadar, se pare că zvonurile privind acțiunile șefului Guvernului care duc către o nouă formă de a încheia acorduri cu statele arabe sunt aproape de adevăr.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...