Țara care a prelungit starea de urgență până în martie 2022. Aici se află cei mai mulți români plecați să muncească

Cătălina Burghelea 15.12.2021, 06:18
Țara care a prelungit starea de urgență până în martie 2022. Aici se află cei mai mulți români plecați să muncească

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că varianta Omicron se răspândește într-un ritm fără precedent și s-a răspândit „probabil” în majoritatea țărilor. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, marți, reporterilor că noua tulpină de Covid este prezentă probabil în majoritatea statelor lumii, chiar dacă nu a fost încă detectată. Acesta a spus că Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-a văzut la nicio variantă anterioară.

Omicron provoacă îngrijorări

OMS a îndemnat țările să acționeze rapid pentru a reduce transmiterea și a-și proteja sistemele de sănătate. Expertul OMS, Bruce Aylward, a insistat că nimeni nu trebuie să se precipite să declare că „Omicron este o boală ușoară”.

„Am putea să ne pregătim pentru o situație foarte periculoasă”, a adăugat el.

Starea de urgență, prelungită în Italia

Pe fondul preocupărilor legate de această variantă sud-africană, cu peste 30 de mutații, Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie, au anunţat oficiali guvernamentali.

Starea de urgenţă, care a fost impusă în ianuarie 2020, acordă puteri mai mari guvernului central, simplificând birocraţia care sufocă procesul de luare a deciziilor în cazul Covid. Măsura urma să expire la sfârşitul acestei luni, însă a fost prelungită până în primăvară.

Câte cazuri cu varianta Omicron sunt acum în România. Încă 4 au fost raportate sâmbătă, 11 decembrie

Măsuri pentru perioada 16 decembrie – 31 ianuarie

Italia a prelungit, marți, starea de urgență COVID-19 până pe 31 martie și a decis că toți vizitatorii din țările UE trebuie să facă un test înainte de plecare, pe fondul îngrijorărilor cu privire la răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, potrivit Reuters.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii din Italia a decis că, în perioada 16 decembrie – 31 ianuarie, toţi cei care vizitează Italia din ţări ale UE  trebuie să facă un test Covid înainte de plecare. Cerinţa este deja în vigoare pentru mai multe ţări ce nu aparțin blocului comunitar. Totuși, persoanele care nu sunt vaccinate trebuie să rămână cinci zile în carantină la sosirea în Peninsula Italică.

Rata zilnică a infecţiilor cu coronavirus în țara cu cei mai mulți români plecați să muncească creşte, cu 20.677 de noi cazuri raportate ieri (n.r. – marți, 14 decembrie) şi 120 de decese.

27 de cazuri de Omicron, confirmate

Cu toate acestea, presiunea pe spitale rămâne mai puţin gravă în comparaţie cu ţările vecine, precum Austria şi Germania, unde creşterea cazurilor în al patrulea val al pandemiei de coronavirus a început mai devreme.

Italia a raportat, până în prezent, 27 de cazuri de Omicron, anunță Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC). Țara a înregistrat 135.049 de decese provocate de noul coronavirus din februarie 2020, a doua cea mai mare rată din Europa, după Marea Britanie, şi a noua din lume. Totodată, au fost raportate 5,26 de milioane de cazuri de infectări până în prezent.

Măsuri mai stricte în țara cu cea mai mare diasporă românească

Într-o Europă sufocată de al patrulea val de coronavirus, Italia a emis, în ultimele săptămâni, măsuri de sănătate mai stricte, menite să stopeze creșterea ratelor de infectare și spitalizare în țară.

Până acum, miniștrii guvernului păreau reticenți în a declara dacă și pentru cât timp starea de urgență ar putea fi prelungită până în 2022, deși a fost de mult timp clar că acest lucru ar fi necesar pentru a menține regulile actuale. Dar prim-ministrul italian Mario Draghi a decis să „accelereze“ decizia, „pentru a clarifica prioritățile legate de pandemie”, notează Thelocal.it.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...