Valeriu Gheorghiţă, anunţul momentului despre varianta Omicron. Ce se va întâmpla cu această tulpină în România

Badea Violeta 13.12.2021, 20:02
Valeriu Gheorghiţă, anunţul momentului despre varianta Omicron. Ce se va întâmpla cu această tulpină în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a spus ce se va întâmpla cu varianta Omicron în țara noastră. Medicul vine cu noi vești despre tulpina coronavirusului descoperită în Africa de Sud. Iată cu ce noutăți vine oficialul și ce sfat le dă românilor!

Tulpina Omicron pune stăpânire pe România? Valeriu Gheorghiţă știe ce se va întâmpla în perioada următoare

Medicul Valeriu Gheorghiţă vine cu vești noi legate de varianta Omicron. Potrivit acestuia, tulpina coronavirusului descoperită în Africa de Sud va deveni dominantă în perioada următoare. Acesta îi îndeamnă pe români să se vaccineze.

Medicul a precizat că serurile disponibile în țara noastră îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron.

„În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai spus că transmiterea acestei variante de coronavirus se face mult mai rapid și a adăugat că este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale atunci când iau o decizie în privinţa imunizării.

Valeriu Gheorghita, despre tulpina Omicron
Valeriu Gheorghita, despre tulpina Omicron

Avertisment dur din partea OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că noua tulpină, raportată deja în mai mult de 60 de ţări, prezintă un risc global foarte mare. Cu toate astea, experții au precizat că datele clinice despre severitatea ei sunt limitate deocamdată.

„Riscul general asociat noii variante îngrijorătoare Omicron rămâne foarte mare din mai multe motive”, a transmis OMS.

Cele mai recente cercetări arată că persoanele imunizate şi cele care au trecut prin boală nu dezvoltă un număr suficient de anticorpi pentru a elimina riscul de infectare cu Omicron, rezultând astfel rate mari de transmitere virală şi consecinţe severe.

Momentan, experții nu pot spune dacă noua variantă virală este în mod natural şi mai contagioasă decât varianta dominantă Delta, fapt care ar alimenta şi mai mult răspândirea sa.

Confirmând evaluarea OMS, cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au publicat astăzi, 13 decembrie, rezultatele unui studiu de laborator.

Acestea arată că schemele de vaccinare cu două doze ale unor seruri anti-Covid-19 nu generează un număr suficient de anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron, notează Reuters, citat de Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...