Țara care a lansat o ofensivă militară chiar de Crăciun. Au atacat după un atentat soldat cu doi morți

Ana Anitoiu 26.12.2021, 11:38
Țara care a lansat o ofensivă militară chiar de Crăciun. Au atacat după un atentat soldat cu doi morți

O țară a lansat o ofensivă militară chiar în prima zi de Crăciun. Militarii acestui stat au atacat sâmbătă, în urma unui atentat cu trei rachete balistice. Unul dintre proiectile a căzut pe o clădire comercială. Au fost doi morți și șapte răniți. Tensiunile sunt pe cale de a se intensifica, cu amenințări de ambele părți ale conflictului.

Ce țară a lansat o ofensivă militară chiar de Crăciun

Ofensiva militară a fost lansată de Arabia Saudită în Yemen în prima zi de Crăciun, în urma atentatului ce a fost revendicat de rebeli houthi. Deși au mai existat atacuri din partea lor, acesta este primul soldat cu victime în mai bine de trei ani.

Apărarea Civilă a regatului Arabia Saudită a anunţat că două persoane, un saudit şi un yemenit, au fost ucise în acest atac, în regiunea saudită Jazan (sud), la frontiera cu Yemenul. Riadul intervine în țara vecină din anul 2015, la conducerea unei coaliţii ce susţine forţe guvernamentale yemenite, aflate în război de şapte ani împotriva rebelilor houthi, apropiaţi ai Iranului, care atacă adesea teritoriul saudit din Yemen, relatează AFP.

Tara care a lansat o ofensiva militara chiar de Craciun
Soldat pregatit de lupta

Amenințări de ambele părți

Imediat după ce a avut loc atacul mortal, coaliția a anunțat că pregătește o „operaţiune militară la scară mare” împotriva rebelilor. Din 2019 până în prezent, niciun alt atac al lor în Arabia Saudită nu s-a soldat cu morți. De obicei, atacurile țintesc aeroporturi şi infrastructuri petroliere.

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al rebelilor houthi, Yahya Saree, a ameninţat Arabia Saudită, printr-un comunicat de presă, cu „operaţiuni militare dureroase” în cazul în care îşi continuă „agresiunea şi crimele”.

În ultima perioadă, tensiunile au crescut, iar unele atacuri aeriene saudite au vizat Sanaa, din cauza cărora capitala yemenită, supusă unei blocade saudite începând din anul 2016, nu mai poate primi, începând de marţi, avioane ale organizaţiilor umanitare şi ale ONU.

Criza vine în contextul în care aproximativ 80% dintre cei peste 30 de milioane de locuitori ai Yemnului depind de ajutoare internaţionale. Riadul a anunţat că n-a făcut decât să riposteze unor drone operate de pe aeroport.

Marina Statelor Unite ale Americii a anunţat joi că a confiscat 1.400 de puşti de asalt de tip AK-47 şi muniţie la bordul unui vapor de pescuit ce a plecat din Iran şi era destinat rebelilor houthi. Teheranul a negat că le-ar furniza armament, dar a recunoscut că îi susține politic.

După ce au preluat controlul asupra Sanaa, în anul 2014, rebelii houti au cucerit cea mai mare parte a nordului Yemenului, în ciuda intervenţiei coaliţiei militare conduse de către saudiţi.

Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), războiul din Yemen a cauzat moartea a 377.000 de persoane, dintre care peste jumătate în urma unor cauze indirecte ale războiului – din cauza lipsei apei potabile, a foametei şi bolilor. Vezi și ce ofensivă militară ar putea provoca Al Treilea Război Mondial!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...