Președintele Ucrainei a vorbit despre război cu Rusia. Ce fel de echipament militar au prezentat soldații ucraineni

Beatrice Dumitru 06.12.2021, 17:38
Președintele Ucrainei a vorbit despre război cu Rusia. Ce fel de echipament militar au prezentat soldații ucraineni

Ucraina a marcat Ziua Forţelor Armate, ocazie cu care președintele Volodimir Zelenski a spus că forțele armate ale țării sale sunt capabile să facă față oricărui atac venit din partea Rusiei. De asemenea, Joe Biden a promis sprijin necondiționat Kievului, într-un moment în care tensiunile au atins cote maxime între Ucraina și Rusia.

Președintele Ucrainei, avertisment pentru Moscova

Ucraina a acuzat Rusia de faptul că adună zeci de mii de militari în apropierea graniței sale pentru a pregăti o posibilă ofensivă militară la scară largă, arătând perspectiva unui război deschis între cei doi vecini. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a încerca să aplaneze conflictul dintre Moscova și Kiev.

La Ziua Forţelor Armate Ucraina a etalat vehicule blindate americane şi nave de patrulare, iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat Moscova că forțele armate ale țării sale pot respinge orice atac din partea Rusiei.

Președintele Ucrainei a vorbit despre război cu Rusia. Ce fel de echipament militar au prezentat soldații ucraineni
Vladimir Putin respinge acuzațiile Ucrainei.

„Militarii Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să își îndeplinească cea mai importantă misiune, să apere libertatea și suveranitatea statului de agresorul rus. Armata ucraineană este încrezătoare în puterea sa și este capabilă să zădărnicească orice plan de cucerire al inamicului”, a spus Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Rusia a respins acuzațiile despre un atac asupra Ucrainei

Rusia a respins acuzațiile despre un atac asupra Ucrainei ca fiind false și inflamatorii, dar a transmis Occidentului să nu mai treacă „liniile roșii” și să oprească expansiunea către est a alianței NATO. Zelenski va merge la Harkov, un centru tradițional pentru fabricarea de arme ucrainene din estul țării, pentru a particpa la o livrare de tancuri, transportoare blindate de trupe și vehicule blindate fabricate în uzinele din oraș.

Președintele Ucrainei va vizita și regiunea Donețk, unde armata ucraineană s-a luptat cu forțele susținute de Rusia într-un conflict despre care Kievul spune că a ucis 14.000 de oameni din 2014. Mai multe orașe din Ucraina marchează cea de-a 30-a aniversare de la crearea unei armate independente după ce a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, în 1991.

Ucraina a cerut NATO să accelereze intrarea în alianța militară și a precizat că Moscova nu are dreptul de a se opune, dar NATO a transmis Kievului că trebuie să-şi reformeze forţele armate şi să elimine corupţia. În schimb, SUA au anunțat că pregătesc un „set de iniţiative” care vizează protejarea Ucrainei de un atac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...