Ţara care a detronat-o pe Regina Elisabeta. O nouă republică a apărut pe harta lumii

Beatrice Dumitru 30.11.2021, 13:08
Ţara care a detronat-o pe Regina Elisabeta. O nouă republică a apărut pe harta lumii

A apărut o nouă republică în lume, după ce regina Elisabeta a II-a a fost oficial detronată și nu mai este suverana statului. Prezent la ceremonie, Prințul Charles a recunoscut „atrocitatea îngrozitoare a sclaviei” suferită de această nouă republică.

Lumea are o nouă republică

Noua replică a renunțat la regina Elisabeta a Marii Britanii ca șef al statului și va avea primul său președinte. Astfel, țara a rupt și ultimele legături coloniale rămase la aproape 400 de ani după ce primele nave engleze au sosit pe această insulă din Caraibe.

La miezul nopții, noua republică Barbados s-a născut în uralele sutelor de oameni aflați pe podul Chamberlain din capitala Bridgetown. În timp ce în Piața Eroilor se cânta imnul național al Republicii Barbados a fost trasă o salvă de 21 de tunuri, notează Reuters. 

Noi, oamenii, trebuie să dăm Republicii Barbados spiritul și substanța. Trebuie să-i modelăm viitorul. Suntem păstrătorii națiunii noastre. Noi, poporul, suntem Barbados”, a spus Sandra Mason, primul președinte al republicii.

Ţara care a detronat-o pe Regina Elisabeta. O nouă republică a apărut pe harta lumii
Prințul Charles a fost prezent la ceremonia în care Barbados a devenit republică.

Barbados consideră că înlăturarea Reginei Elisabeta a II-a, care mai este regina altor 15 națiuni, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada și Jamaica, reprezintă o modalitate de a se rupe de trecutul său colonial. Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a fost prezent la eveniment și a privit cum steagul regal al Reginei Elisabeta a fost coborât și a fost declarat noul Barbados.

Crearea acestei republici oferă un nou început. Din cele mai întunecate zile ale trecutului nostru și din atrocitatea îngrozitoare a sclaviei care ne pătează pentru totdeauna istoria, oamenii acestei insule și-au croit drumul cu o forță extraordinară”, a afirmat Prințul Charles, a cărui mamă a transmis cele mai calde urări pentru Barbados.

Cântăreața Rihanna, declarată erou național în Barbados

Nașterea republicii, la 55 de ani de când Barbados și-a declarat independența, rupe aproape toate legăturile coloniale care au ținut micuța insulă legată de Anglia, de când o navă engleză a revendicat-o pentru regele James I, în 1625. Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că această țară din Caraibe va rămâne membră Commonwealth, un grup de 54 de țări din Africa, Asia, America și Europa.

În timp ce britanicii consideră sclavia drept un păcat al trecutului, unii cetățeni din Barbados cer despăgubiri din partea Marii Britanii, susținând că familia regală a beneficiat timp de secole de comerțul cu sclavi.

Cu această ocazie, cântăreața Rihanna, născută în Barbados, a fost declarată erou național de către premierul Mia Mottley, liderul mișcării republicane din această țară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...