Cum a reacționat Regina Elisabeta a II-a la prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu în Anglia. “Nu i-a plăcut deloc să-l întâlnească”

Iancu Andreea 12.11.2021, 22:03
Cum a reacționat Regina Elisabeta a II-a la prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu în Anglia. “Nu i-a plăcut deloc să-l întâlnească”

Regina Elisabeta a II-a și Nicolae Ceaușescu au avut ocazia de a se întâlni la un moment dat, la o vizită istorică, în 1978. Majestatea Sa lua parte la o întâlnire în premieră, cu un dictator comunist ajuns pe tărâm englezesc. Un document regal a dezvăluit cum a reacționat Regina Elisabeta a II-a la prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu. Se pare că monarhul nu a apreciat deloc această întâlnire, astfel că a recurs la măsuri drastice pentru a evita orice conversație cu liderul comunist român.

Reacția pe care Regina Elisabeta a II-a a avut-o la prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu în Anglia

În 1978, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au primit o invitație pentru o vizită cu protocol de rang 0, în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Invitația nu a fost însă una ca urmare a simpatiei Reginei Elisabeta a II-a ci ca urmare a unei decizii politice. Ministrul de Externe britanic de la acea vreme a regretat această acțiune și a punctat faptul că Majestatea Sa “a făcut să fie foarte clar faptul că nu era de acord cu vizita dictatorului român.” Se pare că Regina Elisabeta a II-a nu l-a plăcut deloc pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, de vreme ce reacția sa la prima vizită a liderului comunist a fost una surprinzătoare.

Pentru că nu a apreciat această întâlnire deloc, Regina a recurs la măsuri drastice pentru a evita să vorbească cu liderul comunist. În încercarea sa disperată de a evita întâlnirea cu Ceaușescu, Elisabeta a II-a a făcut un gest complet neașteptat. Majestatea Sa a ales să se ascundă într-un tufiș în grădinile Palatului Buckingham. Această dezvăluire a fost făcută de jurnalistul Rob Hardman și fostul ministru al afacerilor externe Lord David Owen, în cadrul documentarului Inside The Crown: Secrets of the Royals.

Cum a reacționat Regina Elisabeta a II-a la prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu
Majestatea Sa, alături de liderul comunist

“A spus răspicat că nu i-a plăcut deloc să-l întâlnească”

Reacția Reginei a fost una complet surprinzătoare și unică, fiind pentru prima oară când Majestatea Sa a fost nevoită să recurgă la gesturi disperate pentru a-și evita oaspeții. Potrivit jurnalistului Hardman, povestea a fost dezvăluit de către regină unui oaspete, care i-a povestit ulterior omului de media.

Regina i-a mărturisit odată unui oaspete această poveste, iar el la la rândul său mi-a povestit mie. Atunci când Ceaușeștii erau în vizită, Majestatea Sa se plimba cu câinii în grădina Palatului. La un moment dat, și-a dat seama că Nicolae Ceaușescu venea în direcția ei, așa că s-a ascuns într-un tufiș din grădinile palatului. A fost pentru prima și singura dată în viața ei când a trebuit să facă asta, doar pentru a-și evita propriii oaspeți, a povestit Hardman.

În plus, lordul Owen a precizat și faptul că Regina Elisabeta a II-a a fost profund nemulțumită de această întâlnire.

Majestatea sa a avut de-a face cu tot felul de oameni, dar Nicolae Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. A spus răspicat că nu i-a plăcut deloc să-l întâlnească, a afirmat lordul Owen.

Urmăriți Impact.ro și pe