Țara care a declarat stare de urgență climatică. „Suntem în pericol”

Ana Anitoiu 28.05.2022, 17:49
Țara care a declarat stare de urgență climatică. „Suntem în pericol”

O țară a declarat stare de urgență climatică, după ce în ultimii zece ani a fost afectată de fenomene meteorologice cumplite, printre care și o secetă devastatoare. Autoritățile din acest stat au anunțat un plan în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru a atenua consecinţele schimbărilor climatice.

Stare de urgență climatică, declarată într-o țară

Prim-ministrul țării care a declarat stare de urgență climatică, Bob Loughman, a spus că regiunea Pacificului este deja afectată de fenomenul de creştere a nivelului mării şi de evenimente meteorologice severe.

Republica Vanuatu, care are o populație de 300.000 de locuitori, a fost lovit în ultimul deceniu de două cicloane puternice şi de o secetă devastatoare. Bob Loughman a precizat că Pământul este deha prea fierbinte și nesigur și că pericolul există acum, nu doar în viitor.

Parlamentul Republicii Vanuatu a votat în unanimitate decretarea stării de urgență climatică, după ce aceasta a fost declarată de-a lungul timpului de alte țări, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Canada și vecinul din Oceanul Pacific, țara insulară Fiji.

„Vanuatu are responsabilitatea de a face presiuni asupra națiunilor responsabile pentru a lua măsuri pe măsura gravității și caracterului urgent al acestei situații. Folosirea termenului de urgență reprezintă un semnal de alarmă că este nevoie să se meargă dincolo de reforma obișnuită”, a spus premierul Arhipelagului Vanuatu.

Tara care a declarat stare de urgenta climatica
Vanuatu. Foto: unsplash.com

Proiect de 1,2 miliarde de dolari pentru combaterea crizei climatice

Această declarație a fost făcută de prim-ministrul Bob Loughman înainte de votul ONU referitor la dorința guvernului său de a cere Curții Internaționale de Justiție să protejeze națiunile vulnerabile de schimbările climatice.

Anul trecut, autoritățile din această țară au transmis că vor cere opinia juridică de la una dintre cele mai înalte autorități judiciare din lume pentru a interveni asupra crizei climatice. Oficialii in Vanuatu speră ca această opinie să ajute la refacerea legislației la nivel internațional, pentru a cuprinde implicațiile schimbărilor climatice referitoare la pagube și la drepturile omului.

El a subliniat, de asemenea, angajamentul țării sale față de Acordul de la Paris, ce urmează să fie atins până în 2030, la un cost de cel puțin 1,2 miliarde de dolari. Este vorba despre un proiect axat în primul rând pe adaptarea la schimbările climatice, atenuarea impactului acestora și acoperirea daunelor.

Premierul Bob Loughman a adăugat că cea mai mare parte a finanțării ar trebui să provină din țările care pot face donații. În această săptămână, ministrul australian de Externe, Penny Wong, a făcut o călătorie în Fiji și le-a promis statelor din Pacific o restare a politicii referitoare la climă, după un deceniu pierdut sub regimul conservator.

Ministrul australian de Externe a spus că se va pune capăt războaielor climatice în țara lui. El a precizat că guvernul este diferit în prezent, la fel și țara. Oficialul a promis că Australia va sta umăr la umăr cu „familia din Pacific”, pentru a răspunde la aceaastă criză.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...