Țânțarii „iubesc” această grupă de sânge. De ce insectele preferă anumite persoane

Beatrice Dumitru 02.06.2023, 15:41
Țânțarii „iubesc” această grupă de sânge. De ce insectele preferă anumite persoane

Odată cu venirea căldurii, apare și inamicul multora: țânțarii. Aceștia pot deveni foarte deranjanți mai ales în timpul nopții, când tot ce vrei este să dormi. Iar unele persoane sunt mai atractive pentru țânțari decât altele, iar acest lucuru are legătură și cu grupa de sânge. Iată care este grupa care atrage cel mai tare aceste insecte.

Grupa de sânge care atrage cel mai mult țânțarii

Țânțarii încep să-și facă apariția la începutul verii, în luna iunie. Sunt răspândiți în toată lumea, iar în România există peste 50 de specii. Te-ai săturat de înțepături și de acel bâzâit enervant care te ține treaz noaptea? Țânțarii par să atace mai multe unele persoane decât pe altele.

Dar ce se întâmplă acest lucru? Pe de o parte, sunt atrași de dioxidul de carbon pe care îl expirăm sau de temperatura corpului, dar, pe de altă parte, are legătură cu grupa noastră de sânge. Iar persoanele cu grupa de sânge O atrag țânțarii ca un magnet. La polul opus, persoanele cu grupa de sânge A sunt cele mai puțin vânate de țânțari.

Țânțarii
În lume sunt peste 3.500 de specii de țânțari.

Se pare că femelele se bazează pe proteinele din sângele nostru pentru a produce ouă fertile, în timp ce masculii țânțari se hranesc cu nectar și nu înteapă oamenii. Un studiu din 2003 arată că țânțarii Aedes albopictus (popularii țânțari tigru) preferă persoanele cu grupa sanguină O față de grupele sanguine A, B sau AB.

Cum scapi de țânțarii din casă

Mușcata

Ca să scapi de țânțarii din casă nu este nevoie să folosești substanțe toxice, ci poți apele cu încredere la metodele naturale. De exemplu, mușcata este planta care ține la distanță aceaste insecte pentru că nu îi suportă mirosul. Astfel, pune-o într-un loc însorit pentru a-și intensifica mirosul și pentru a ține departe toți țânțarii.

Lămâie și scorțișoară

Acestea sunt foarte eficiente și vor alunga rapid țânțarii din casă. Ai nevoie doar de o lămâie și puțină scorțișoară. Taie lîmâia în feliuțe și presăra pe acestea puțină scorțișoară, apoi așează-le pe grătarul cuptorului. Nu închide ușa și coace feliile de lămâie timp de cinci minute. Las-o așa peste nopate, iar dimineața vei constata că nu mai există nici țânțari și nici muște în casă.

Plante aromatice

Plantele aromatice sunt si ele o solutie, pentru că tânțarii fug din cauza mirosului acestora. Astfel, poti folosi ghivece cu cimbru, busuoic, mărar, levantică sau mentă, iar țănțarii vor ocoli fereastra ta. Poți folosi și uleiurile esențiale pe care le poți pulveriza în anumite locuri ale casei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...