Talibanii îi amenință pe americani. Ce se va întâmpla dacă încalcă termenul de retragere a soldaților din Afganistan

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 24.08.2021, 10:56
Talibanii îi amenință pe americani. Ce se va întâmpla dacă încalcă termenul de retragere a soldaților din Afganistan

Situația din Afganistan continuă să escaladeze, după ce talibanii care au preluat controlul în regiune îi amenință pe americani. Aceștia au transmis oficialilor SUA ce scenariu vor aplica dacă se încalcă termenul de retragere a soldaților din Afganistan. În ciuda faptului că mai sunt doar câteva zile până când populația și militarii mai pot fi evacuați din zonă, operațiunile se desfășoară haotic.

Motivul pentru care talibanii îi amenință pe americani. Ce se întâmplă în cazul încălcării termenului de retragere a soldaților din Afganistan

Trupele aflate în Afganistan au fost somate să se retragă, după ce talibanii au preluat controlul în regiune. Scenariul din această zonă este momentan unul sumbru, cu oameni care încearcă din răsputeri să plece din țară, în avioanele militare trimise de către alte state pentru a sprijini populația care nu își dorește să trăiască sub conducerea talibanilor. Dincolo de imaginile haosului, talibanii îi amenință recent pe americani, în contextul în care termenul de retragere a soldaților din Afganistan urmează să expire în data de 31 august.

Cu doar câteva zile înainte de momentul în care talibanii vor prelua controlul integral în regiune, purtătorul de cuvânt al acestora a transmis un mesaj alarmant pentru liderul de la Casa Albă. Talibanii l-au avertizat pe președintele Joe Biden că vor exista „consecințe” în cazul în care se va lua decizia de a nu retrage militarii din Afganistan. În plus, o discuție între premierul britanic Boris Johnson și Joe Biden privind extinderea termenului limită de retragere a trupelor ar fi trebuit să le dea șansa mai multor oameni să fugă de noul regim din Afganistan.

Președintele Biden a anunțat că la 31 august își va retrage toate forțele militare. Deci, dacă o prelungesc, înseamnă că prelungesc ocupația, nu este nevoie de așa ceva. Dacă SUA sau Marea Britanie ar cere timp suplimentar pentru a continua evacuările – răspunsul este nu. Sau ar exista consecințe. Se va crea neîncredere între noi. Dacă vor intenționa să continue ocupația, vor a provoca o reacție, a afirmat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, pentru Sky News.

Talibanii îi amenință pe americani pe măsură ce termenul limită de retragere din Afganistan se apropie
Talibanii au preluat conducerea în Afganistan în urmă cu o săptămână

Imagini cutremurătoare arată groaza afganilor. Ce spun liderii talibanilor despre tinerii agățați de avionul salvator

În ciuda miilor de oameni care s-au arătat îngroziți în ultimele zile, în declarațiile de pe aeroportul din Kabul, talibanii susțin că aceștia nu sunt în niciun caz speriați de noul regim. Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al noii conduceri din regiune, susține că populația trece, de fapt, printr-o migrație economică.

Vă asigur că nu este vorba de a fi îngrijorat sau speriat. Ei doresc să locuiască în țările occidentale și acesta este un fel de migrație economică, deoarece Afganistanul este o țară săracă și 70% din populația afgană trăiește sub pragul sărăciei, așa că toată lumea dorește să se mute în țările occidentale pentru a avea o viață prosperă. Nu este vorba despre (a fi) speriat, spune purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Talibanii îi amenință pe americani pe măsură ce termenul limită de retragere din Afganistan se apropie
Cetățenii din Afganistan încearcă cu disperare să părăsească teritoriul condus de talibani

Schimb de focuri între afgani și talibani. Scene tulburătoare, dincolo de discursul diplomatic al reprezentanților talibani

În ciuda declarațiilor oficiale venite din partea noului regim din Afganistan, realitatea pare să fie cu totul alta. În urmă cu numai o zi, un schimb de focuri a avut loc în regiune, între persoane înarmate, care făceau parte dintre forțele de securitate occidentale, americane și germane, și gardienii afgani de la Poarta de Nord a aeroportului din Kabul. Potrivit Reuters, un gardian afgan a fost ucis, în timp ce alți trei au fost răniți, nefiind clar dacă victima era unul dintre talibanii trimiși să păzească aeroportul.

Imaginile din aeroportul din Kabul sunt demne de filmele de groază începând din 15 august, când talibanii au capturat capitala afgană. Forțele americane și internaționale se străduiesc să evacueze cetățenii afgani și nu numai însă lucrurile nu se petrec mereu pașnic. Duminică, luptătorii talibani au amenințat și bătut oamenii din mulțimea de la aeroport. De asemenea, cu doar o zi în urmă, șapte afgani fuseseră uciși într-o busculadă la porțile statului. După mai bine de 20 de ani de război, în care SUA și aliații săi au încercat deturnarea de la putere a talibanilor și vânarea membrilor Al Qaeda după atacurile teroriste de la 11 septembrie, talibanii au preluat conducerea în Afganistan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...