Afganistanul pregătește o ofensivă împotriva talibanilor. Ruşii cer acum formarea unui guvern reprezentativ

Nicu Stan 19.08.2021, 18:10
Afganistanul pregătește o ofensivă împotriva talibanilor. Ruşii cer acum formarea unui guvern reprezentativ

Afganistanul pregătește o ofensivă împotriva talibanilor. Astfel, ofensiva împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir ar fi pregătită de fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi fiul fostului comandant de război, Ahmed Shah Massoud. De asemenea, ruşii cer acum formarea unui guvern reprezentativ în Afganistan.

Afganii pregătesc un atac împotriva talibanilor. Cine conduce operațiunea de rezistență

Serghei Lvrov, ministrul rus de Externe al Rusiei, a lansat astăzi un apel la demararea de negocieri în vederea formării unui ”guvern reprezentativ” în Afganistan, în urma informaţiilor că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi fiul fostului comandant de război, Ahmed Shah Massoud, organizează o rezistenţă împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir, situată în nordul Afganistanului, informează AFP şi TASS.

”Talibanii nu controlează întregul Afganistan. Avem informaţii despre situaţia din Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, acolo unde sunt concentrate forţele de rezistenţă ale ex-vicepreşedintelui Saleh şi ale lui Ahmad Massoud”, a anunțat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova, potrivit Agerpres.

Amrullah Saleh se considera presedintele de drept al Afganistanului
Amrullah Saleh se considera presedintele de drept al Afganistanului

Rusia face apel la un dialog național

Astfel, șeful diplomației ruse a făcut din nou apel la ”un dialog naţional care să permită formarea unui guvern reprezentativ”, subliniind că Rusia vrea un astfel de mecanism care ar putea să pună capăt conflictului afgan înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului şi a întregii ţării.

De asemenea, Moscova a sprijinit o inițiativă în acest sens a fostului preşedinte afgan Hamid Karzai, care și-a înmulțit în ultimele zile afirmaţiile liniştitoare sau chiar respectuoase către talibani.

Vicepreședintele afgan nu se supune talibanilor

În plus, fostul vicepreşedinte al Afganistanului, Amrullah Saleh, a promis să nu se supună talibanilor, retrăgându-se în Valea Panjshir.

După ce președintele afgan Asraf Ghani a fugit din țară și s-a refugiat la Abu Dhabi pentru că talibanii au cucerit capitala afgană Kabul în weekend, fostul președinte Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar ”legitim” al țării, anunțând că va organiza rezistenţa armată contra luptătorilor talibani.

Vicepreședintele, președintele de drept al țării?

Dorind să își întărească afirmațiile, Amrullah Saleh a scris pe twitter că ”potrivit Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”.

”Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale a talibanilor”, a precizat Amrullah Saleh.

Urmăriți Impact.ro și pe