Talibanii au pus mâna pe armament rusesc. Cum au reușit să intre în posesia a 100 de elicoptere

Ana Anitoiu, Camelia Moldoveanu 25.08.2021, 19:26
Talibanii au pus mâna pe armament rusesc. Cum au reușit să intre în posesia a 100 de elicoptere

Talibanii au pus mâna pe armament rusesc. Un oficial rus a explicat cum au intrat aceștia în posesia a peste 100 de elicoptere, dar și de ce surpriză neplăcută ar putea avea parte această grupare atunci când va încerca să le folosească.

Cum au obținut talibanii peste 100 de elicoptere rusești

Potrivit șefului companiei ruse de stat Rosoboronexporter exportatoare de arme, Alexander Mikheev, talibanii au obținut peste 100 de elicoptere rusești de transport Mi-17 Hip.

Acestea fuseseră cumpărate de Statele Unite ale Americii pentru armata afgană, pentru că erau relativ mai ieftine și mai ușor de pilotat față de cele UH-60 Black Hawk, fabricate pe teritoriul american.

Elicopterele ruești au ajuns în posesia talibanilor atunci când aceștia au preluat controlul asupra Afganistanului. De altfel, această grupare a mai pus mâna și pe depozite mari de arme și vehicule ale armatei afgane.

Talibanii au pus mana pe armament rusesc. Cum au reusit sa intre in posesia a 100 de elicoptere
Un elicopter Mi-17

De ce surpriză neplăcută vor avea parte talibanii cu privire la elicopterele rusești

Însă, conform șefului companiei ruse, Alexander Mikheev, aceste elicoptere pe care le-au obținut talibanii după ce au preluat controlul în Afganistan nu ar fi în cea mai bună stare. Cel puțin nu toate.

”Flota de elicoptere de acolo este mare – mai mult de 100 de elicoptere Mi-17 de diferite tipuri. Desigur, această flotă necesită reparații, întreținere și aprovizionare cu piese de schimb. O mare parte din flotă ar putea fi deja nefuncțională”, a spus Alexander Mikheev.

Numărul elicopterelor ce a fost estimat de Mikheev este mult mai mare față de inventarul ce a fost raportat în iulie de inspectorului general special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului. Acesta spunea că armata afgană are doar 56 de elicoptere Mi-17, dintre care doar 32 erau utilizabile și se aflau pe teritoriul țării.

Talibani, surprinși într-un astfel de elicopter

Deși nu se știe cu siguranță câte dintre aceste elicoptere sunt funcționale, la începutul lunii august au apărut imagini video cu luptători talibani care zburau cu Mi-17. Totuși, nu există indicii că gruparea ar folosi aparatele în misiuni militare.

În ultimii ani, Statele Unite ale Americii i-au furnizat Afganistanului elicoptere Black Hawk, mai ales din cauza restricțiilor ce au fost impuse cu privire la colaborarea cu producătorii și exportatorii de aparate Mi-17 din Rusia. Disponibilitatea acestei flote a scăzut de la 50% la 39%, în perioada aprilie-iunie, după ce contractorii de întreținere a  au fost retrași de pe teritoriul țării controlate acum de talibani.

De altfel, în timp ce talibanii înaintau către Kabul, zeci de piloți afgani au fugit cu avioane și elicoptere militare în Uzbekistan. Guvernul din această țară a transmis că 46 de aeronave afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost nevoite să aterizeze pe teritoriul său. În total, conform unei analize a imaginilor din satelit, 19 au părut a fi Mi-17 și 9 Black Hawk.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...