Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Ce nu e bine să faci, azi, sub nici o formă

Iancu Andreea 29.08.2020, 10:20
Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Ce nu e bine să faci, azi, sub nici o formă

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de creștini astăzi, 29 august. Această sărbătoare apare în rândul românilor cu o serie de obiceiuri și tradiții. Astfel, mulți aleg să respecte aceste rânduieli.

Ce nu trebuie să faci astăzi, de sărbătoarea Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul

Sărbătoarea prăznuiește unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinilor, Sf. Ioan Botezătorul. Conform tradiției populare, creștinii obișnuiesc să țină astăzi post negru sau aspru. De asemenea, sunt o mulțime de alte interdicții pe care unii credincioși le respectă.

Astăzi nu se bea vin roșu, acesta fiind asociat în credința populară cu sângele Botezătorului. Totodată, nu se mănâncă fructe sau legume roșii, dar nici varză. Aceasta din urmă este considerată a fi fost folosită pentru tăierea capului sfântului. Nici fructele rotunde, precum nuci, mere, pepene, nu sunt de dorit a se consuma astăzi întrucât are forma capului.

Alte obiceiuri pentru praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt folosirea mâinilor pentru a rupe alimentele. Astăzi nu se taie nimic cu cuțitul. De asemenea, nici farfuriile nu se utilizează pentru că după ce i s-a tăiat capul, acesta a fost așezat pe o tipsie. O altă interdicție este aceea de a nu folosi mătura pntru a nu-i tulbura pe cei morți.

Totuși, toate aceste interdicții sunt contestate de unii credincioși și chiar de către fețele bisericești.

Este creștinește să respectăm obiceiurile sărbătorii Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul?
Este creștinește să respectăm obiceiurile sărbătorii Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul?

Ce spune un preot despre aceste obiceiuri

Părintele Traian Zoltan, un preot paroh din provincie, a motivat obiceiurile acestea ca fiind doar simple superstiții.

“Cu mirare am aflat şi eu de existența acestor obiceiuri legate de ziua de astăzi. Cel mai tare m-a uimit însă interdicția de a mânca varză, pentru că “a fost pus pe varză capul Sfântului Ioan Botezătorul”! În acest caz, din punctul meu de vedere, nu avem de-a face decât cu superstiții.

Dacă Sfântul Ioan Botezătorul era singurul mucenic al Bisericii, ar mai fi fost de înțeles interdicția. Dar, având în vedere că aproape zilnic avem în calendar cel puțin un Sfânt Mucenic (care şi-a vărsat sângele pentru credință), atunci n-ar mai trebui să mâncăm în veci fructe sau legume de culoarea sângelui!”, a declarat preotul, potrivit dcnews.ro.