Ce mare sărbătoare este pe 29 august. O respectă atât creștinii ortodocși cât și cei catolici

Daria Petrescu 26.08.2020, 19:35
Ce mare sărbătoare este pe 29 august. O respectă atât creștinii ortodocși cât și cei catolici

Pe 29 august, e mare sărbătoare în rândul tuturor creștinilor. De altfel, această zi este sărbătorită atât de ortodocși cât și de catolici. Vorbim despre o sărbătoare marcată de tradiții și superstiții de care țin cont majoritatea creștinilor din toată lumea. Iată ce sărbătoare este pe 29 august și ce semnificație importantă are această zi pentru noi toți.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu semnificaţie escatologică

Data de 29 august are două semnificații foarte importante. În această zi, credincioșii postesc, în primul rând pentru a nu se asemăna cu Irod. Acesta, din cauza ospăţului fără măsură, a cerut că Salomeea să-i danseze. Drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul. Un alt motiv pentru care se postește este acela pentru a avea viaţa asemenea cu cea pe care a dus-o Ioan, ascetică. În această zi se postește exact așa cum se face în fiecare vineri, pentru răstignire.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare la fel de importantă ca și Schimbarea la Faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului. Se pare că Sfinții Părinți au ales ca aceste trei sărbători să fie sărbătorite în aceeași lună, august. Aceasta este ultima lună din anul bisericesc. Potrivit crestinortodox.ro acest chip al lumii va trece, că cer nou şi pământ nou vor fi, după cum citim în Apocalipsa, capitolul 21

Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul

Nașterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu 6 luni înainte de nașterea lui Isus.  Venirea sa a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la temple. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

În Evanghelie a fost prezentată povestea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Pe vremea aceea Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Pentru a-și vărsa ura, femeia a cerut tăierea capului Sfântului Ioan, după ce a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansese şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod. Irodiada a cerut capul drept răsplată pentru dansul fiicei sale.

În Evanghelie a fost prezentată povestea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul
În Evanghelie a fost prezentată povestea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Capul Sfântului Ioan a fost de trei ori pierdut şi de trei ori găsit . Prima şi a două aflare a capului sunt sărbătorite pe 24 februarie.  A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai.

Cine a descoperit Capul Sfântului Ioan Botezătorul

Capul Sfântului Ioan Botezătorul  a fost luat din curtea Irodiadei şi îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Potrivit tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care i-a luat capul Sfântului Ioan.

La scurt timp, un proprietar bogat şi slăvit a crezut în Hristos. El s-a lepădat de poziţia socială şi toată deşertăciunea acestei lumi. El s-a făcut monah, luându-şi numele de Inochentie.

A locuit în această perioadă, chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezatorului Ioan. Atunci când a vrut să își construiască o bisericuță a descoperit un vas de pământ în care se află un cap. Prin descoperire dumnezeiască a aflat că este al lui Ioan Botezătorul.

 

Urmăriți Impact.ro și pe