Tabere şi locaţii pentru refugiaţii din Ucraina. Unde se pot adăposti în România. Ce se întâmplă în Suceava și Tulcea – Update

27 02. 2022, 12:51

Mii de cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului și s-au îndreptat către țara noastră încă de joi, de când Vladimir Putin a atacat Ucraina. Traficul prin punctele de frontieră din nordul țării s-a intensificat începând din noaptea de joi spre vineri, iar autoritățile din țara noastră au început să amenajeze tabere pentru refugiații din Ucraina. Primele două tabere au fost amplasate în localitățile Siret și Sighetu Marmației.

Tabere şi locaţii pentru refugiaţii din Ucraina

Update 27 februarie, ora 12:51. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a anunțat că 16 microbuse de transport din cadrul ISU Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu au ajuns in Vama Siret din județul Suceava. Nouă dintre ele vor rămâne în vamă pentru transportul ucrainenilor, iar trei au fost direcționate către tabăra mobilă complet operațională de pe stadionul Siret. Celelalte vor asigura alte misiuni din dinamică operativă.

„Pentru gestionarea cu eficiență a potențialelor solicitări de sprijin, tabăra mobilă aparținând ISU Constanța va fi trimisă în județul Tulcea, la vama Isaccea. Totodată, 23 de pompieri militari din cadrul inspectoratului pentru situații de urgență al județului Dâmbovița se vor deplasa în sprijinul colegilor și autorităților sucevene, cu un modul de tabără completă, bucătărie mobilă și generator”, a transmis ISU.

De asemenea, este în curs de operaționalizare a doua tabără mobilă pentru refugiați, în contextul fluxului înregistrat la vama Siret din județul Suceava. Turele de serviciu din în județele Suceava, Dâmbovița și Tulcea vor fi suplimentate cu personalul aflat în timpul liber.

Tabara pentru refugiati. Foto: ISU

Update 27 februarie, ora 12:12. Asociația Fight for Freedom preia familii de refugiați ucraineni și le cazează la Casa Libertății din localitatea Verești, județul Suceava.

La rândul ei, Primăria Bacău a înfiinţat un Comandament pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, ce va asigura necesităţile de masă şi cazare pentru toate solicitările înregistrate. Primarul orașului, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, a spus că au fost identificate mai multe spaţii de cazare ce pot fi puse la dispoziţia celor care au fugit din calea războiului.

„Sunt la dispoziţie 26 unităţi locative a câte patru paturi, iar în prezent au mai fost identificate încă 21 unităţi locative care pot fi echipate şi racordate la utilităţi în regim de urgenţă.

Pe lângă acestea, avem alte câteva zeci de camere hoteliere care pot fi puse la dispoziţie şi spaţii pentru un val doi, care pot fi echipate la nevoie”, a declarat primarul, precizând că Centrul Expoziţional a fost stabilit ca centru de inventariere şi distribuire către refugiaţi a bunurilor colectate de la populaţie.

Refugiati la Casa Libertatii din localitatea Veresti, judetul Suceava

Totodată, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că oferă, începând de duminică, 17 februarie, 150 de locuri de cazare pentru refugiați ucraineni, precum și o colectă, în fiecare parohie, de bani și alimente neperisabile pentru ei. Cei interesați pot suna la numărul 0722.826.177.

De asemenea, în orașul Isaccea din județul Tulcea există un centru special pregătit pentru refugiați, unde aceștia se pot caza pentru una – două zile cei care vor să se îndrepte apoi către alte orașe sau ţări. Pentru cei care vor să rămână pe o perioadă mai lungă au fost puse la dispoziţie mai multe pensiuni din oraș. Tot în județul Tulcea, refugiaţii ucraineni se pot caza la Casa Filip din comuna Sarichioi.

În orașul Siret din judeţul Suceava, 20 – 30 de refugiați ucraineni pot fi cazați la schitul din oraș. Preotul a anunțat că va suplimenta numărul de locuri în cazul în care va fi necesar. Tot acolo, refugiații pot fi găzduiţi de Uniunea Ucrainienilor.

Refugiaţii pot fi cazați și la hotelul Mandachi din Suceava. Deși este plin în acest moment, reprezentanții acestuia au spus că vor pune la dispoziţie și sala de evenimente. În judeţul Botoșani, refugiaţii pot fi cazaţi în hoteluri și pensiuni, dar și în școli, săli de sport și cămine. Dacă situația o va impune, va fi amplasată și o tabără mobilă.

Ucrainenii care sosesc în țară pe la Sighetu Marmaţiei pot fi cazaţi în pensiuni, internate și săli de sport. În plus, unii localnici se oferă să-i primească.

Refugiații ucraineni care vor să ceară azil au la dispoziție în total șase centre regionale de cazare și proceduri unde pot fi cazaţi: București str. Tudor Gociu 24a, Giurgiu Bd. 1907, Galaţi Str. Săvineși 2, Șomcuta Mare Str. Cetăţii nr. 1A și Timișoara str. Armoniei 33.

Câțiva români și-au pus la dispoziție casele pentru cazarea refugiaților ucraineni: Poida Adrian (0736.623.525) Bucureşti; Ciprian Zevedei (0731.903.035) Filipeștii de Târg, județul Prahova; Petre Ursu (0736.361.226) – Clisura Dunării; și Cătălin Tiganuc (0721.077.925) Bucureşti. Pentru cazare în zona Siret, ucrainenii pot apela la 0741.788.788, iar pentru transport din Vama Siret către Iași, la 0742.959.530. Pentru cazare în sala de sport din orașul Milișăuţi, Suceava, pot suna la 0746.189.315.

 

Știre inițială:

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a declarat că România poate găzdui 500.000 de refugiați, în tabere amplasate în 4 județe ale țării. Primele două tabere pentru refugiații din Ucraina s-au ridicat în țara noastră, la Siret și la Sighet.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că sunt măsuri preventive, pentru că unitățile de cazare din aceste zone sunt deja ocupate în proporție de peste 56%. În paralel, a fost creată o platformă unde sunt centralizate ofertele pentru ajutorarea refugiaților. Aceasta poate fi accesată de pe site-ul Guvernului.

Ministrul Familie, Gabriela Firea, a anunțat că taberele școlare de lângă graniță sunt transformate în centre de cazare pentru refugiații din Ucraina. Firea a mai precizat că a luat legătura cu Direcțiile de Asistență Socială pentru a prelua copiii care ajung singuri pe teritoriul țării noastre.

Tabăra mobilă de la Vama Siret, județul Suceava

Tabăra mobilă de la Vama Siret din Județul Suceava este în acest moment complet operaționalizată. Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict. Totodată, în componența acesteia este și o bucătărie rulantă auto, care poate asigura prepararea porțiilor de mâncare pentru persoanele din tabără.

De asemenea, unitatea este prevăzută cu:

  • 30 sisteme de climatizare,
  •  3 sisteme de iluminat,
  •  201 paturi pliante,
  • 201 saci de dormit,
  • 30 seturi de mese cu bănci.

Tabăra mobilă de la Sighetu Marmației, județul Maramureș

Totodată, la nivelul județului Maramureș, în localitatea Sighetu Marmației, pompierii salvatori depun eforturi susținute pentru operationalizarea taberei mobile, în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin in zona respectivă.

Pompierii salvatori alături de reprezentanții societății civile, ai autorităților locale și voluntari rămân la datorie pentru gestionarea cu promptitudine a oricărei solicitări de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate, au transmis autoritățile.

De asemenea, în scopul optimizării acțiunii de sprijin derulate în județul Suceava, IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate și să acopere nevoile existente la momentul respectiv.

Două corturi montate la Rădăuți Prut și Stânca, județul Botoșani

Tot în vederea cazării refugiaților din Ucraina, sâmbătă, în judetul Botoșani, două corturi aparținând inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au fost montate în punctele de trecere a frontierei Rădăuți Prut și Stânca.

Acestea vor fi folosite, la nevoie, de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii sosiți din Ucraina, cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune, iar persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de suport, primesc cazare și hrană.

În continuare, echipajele IGSU vor asigura suportul necesar autorităților locale implicate în gestionarea acestei situații, prin punerea la dispoziție a rezervei de personal și a mijloacelor tehnice necesare, conform competențelor.

Asigurăm populația că pompierii salvatori sunt și rămân la datorie și vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate.”, au trasmis autoritățile.

Cât durează amplasarea unui sistem de corturi și de cât spațiu este nevoie

Durata necesară ridicării sistemului de corturi este de aproximativ opt ore, iar spațiul necesar amplasării este de 1.800 – 2.500 mp, au precizat autoritățile.

Completul poate asigura condiții de cazare și hrănire pentru 201 persoane, fiecare tabără fiind prevăzută cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit, europubele și plase pentru asigurarea/ dirijarea circuitului persoanelor, precum și o bucătărie rulantă.

IGSU are în dotare 39 tabere mobile pentru sinistrați, cu o capacitate de 201 locuri/tabără. La nevoie acestea pot fi dislocate din alte județe către zonele care necesită suplimentarea unor astfel de unități.