30 de corturi pentru refugiaţi, pregătite la Siret. O altă tabără s-a ridicat la Sighet. Foto

Nicu Stan, Ozana Mazilu 26.02.2022, 19:56

Se ridică două tabere pentru refugiați, la Siret şi Sighet. Gabriela Firea transformă centre de agrement în unităţi de cazare. România începe să ridice două tabere pentru refugiați, la Sighet și Siret. „Sunt măsuri preventive”, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Operaționalizarea mai multor unități mobile pentru sprijinul refugiaților ucraineni din România

Update 26 februarie, ora 19:50. Tabăra mobilă de la Vama Siret din Județul Suceava este în acest moment complet operaționalizată. Cele 30 de corturi sunt pregătite să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.

Totodata, în componența acesteia este și o bucătărie rulantă auto, care poate asigura prepararea porțiilor de mâncare pentru persoanele din tabără.

De asemenea, unitatea este prevăzută cu:

  • 30 sisteme de climatizare,
  • 3 sisteme de iluminat,
    201 paturi pliante,
  • 201 saci de dormit,
  • 30 seturi de mese cu bănci.

„Totodată, la nivelul județului Maramureș, în localitatea Sighetu Marmației, pompierii salvatori depun eforturi susținute pentru operationalizarea taberei mobile, în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin in zona respectivă.

Pompierii salvatori alături de reprezentanții societății civile, ai autorităților locale și voluntari rămân la datorie pentru gestionarea cu promptitudine a oricărei solicitări de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate” – ISU Suceava.

Update 26 februarie, 17:00

„Pentru furnizarea răspunsului eficient în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, a fost operaționalizată astăzi o tabără mobilă în orașul Siret din județul Suceava. Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict.

Totodată, la nivelul județului Suceava, în Vama Siret, cu sprijinul salvatorilor și a voluntarilor SMURD suceveni, a fost ridicat un cort încălzit care să deservească aceste persoane, prin oferirea de apă și alimente puse la dispoziție de reprezentanții societății civile. De asemenea, au fost operaționalizate și alte corturi de așteptare, de unde cetățenii vor fi preluați și transportați la destinații, în mod organizat.

Nu în ultimul rând, la nivelul zonei de frontieră, a fost operaționalizat un Punct de Comandă Mobil. De asemenea, în scopul optimizării acțiunii de sprijin derulate în județul Suceava, IGSU a dispus dislocarea modulelor mobile din județele Bistrița-Năsăud și Neamț, astfel ca la nevoie acestea să poată fi instalate și să acopere nevoile existente la momentul respectiv. Astăzi, în județul Botoșani, două corturi aparținând inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au fost montate în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Acestea vor fi folosite, la nevoie, de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii, sosiți din Ucraina, cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune, iar persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de suport, primesc cazare și hrană.

În prezent, este în curs de operaționalizare o altă tabără mobilă în Sighetul Marmației, din județul Maramureș, în vederea oferirii suportului de bază persoanelor care au nevoie de sprijin în zona respectivă. În continuare, echipajele IGSU vor asigura suportul necesar autorităților locale implicate în gestionarea acestei situații, prin punerea la dispoziție a rezervei de personal și a mijloacelor tehnice necesare, conform competențelor. Asigurăm populația că pompierii salvatori sunt și rămân la datorie și vor gestiona cu promptitudine orice solicitare de sprijin, conform atribuțiilor specifice zonei de competență și responsabilitate.”, se arată în comunicatul transmis de către ISU Suceava.

Mai multe tabere de refugiați, ridicate în România
Sursă – ISU Maramureș

Ridicarea taberei mobile de la Sighetul Marmației, jud. Maramureș

 

Totodată, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din regiune au precizat că a fost nevoie de aproximativ opt ore și de un spațiul de amplasare de 1.800 – 2.500 mp pentru aceste unități. Acestea din urmă pot asigura condiții de cazare și hrană pentru 201 persoane, taberele fiind prevăzute cu corturi, paturi pliante, sisteme de climatizare și de iluminat, saci de dormit, europubele și plase pentru asigurarea/ dirijarea circuitului persoanelor, precum și o bucătărie rulantă. De asemenea, la nevoie aceste tabere pot fi dislocate din alte județe către zonele care necesită suplimentarea unor astfel de unități.

Știre inițială

Două tabere pentru refugiații care ajung la Siret şi Sighet. Ce soluție a găsit Gabriela Firea

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat, sîmbătă, că au fost instalate corturi pentru cetățenii ucraineni intrați deja în țara noastră care vor să își aștepte rudele sau prietenii la punctul de trecere a frontierei.

„Au fost instalate corturi pentru ca oamenii să nu aștepte în frig, să poată să își aștepte rudele și prietenii într-o zonă încălzită, ferită de ploaie. De asemenea, va continua acest proces de instalare de corturi încălzite pentru voluntarii care asigură activitățile de sprijinire a celor care intră în România, dar și pentru presă”, a afirmat Dan Cărbunaru.

Gabi Firea vrea sa cazeze refugiati in centre de agrement pentru tineret
Gabi Firea vrea sa cazeze refugiati in centre de agrement pentru tineret

Mijloace de transport pentru preluarea refugiaților

De asemenea, au fost puse la dispoziție mijloacele de transport pentru preluarea persoanelor sosite din Ucraina pe jos, întrucât mulți cetățeni ucraineni și-au abandonat autoturismele în zona de conflict.

„În privința instalării taberelor mobile pentru refugiați, la această oră sunt în derulare operațiunile de ridicare a două tabere pentru refugiați, una la Sighet și una la Siret. Aceste măsuri sunt preventive deoarece până la acest moment procentul de ocupare a centrelor de cazare puse la dispoziție de către Inspectoratul General pentru Imigrație este de 56,4% (404 persoane).

Tabere pentru refugiații care se află în tranzit

Pe măsură ce se depășește procentul de 65% în centrele regionale pe care Inspectoratul de deține, să fie instalate tabere pentru refugiați în care nu mai mult de 72 de ore oamenii care au această nevoie de asistență să poată fi primiți înainte de a fi dirijați către alte spații”, declară purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce soluție a găsit Guvernul

Pe de altă parte, Guvernul româniei a găsit o soluție de ultimă oră pentru refugiații din Ucraina. Astfel, taberele școlare de la graniță sunt transformate în centre de cazare pentru oamenii care au fugit din calea războiului.

„Avem inventariate în acest moment 600 de locuri de cazare în şapte centre de agrement pentru tineret”, a anunţat ministrul Familiei, Gabriela Firea, sâmbătă, la Antena 3.

Copiii ajunsi singuri în România, preluați de autorități

De asemenea, Gabriela Firea a spus că a comunicat cu Direcțiile de Asistență socială în vederea preluării copiilor care ajung singuri pe teritoriul românesc.

„În plus vreau să vă asigur că am dialogat cu colegii noștrii de la direcțiile de Asistență Socială din Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași şi Tulcea care se află la graniță și aceștia sunt pregătiți pentru preluarea minorilor care ajung singuri în țara noastră sau cu părinți”, a mai spus Gabriela Firea.

Urmăriți Impact.ro și pe