Câţi refugiaţi din Ucraina ar putea primi România în perioada următoare. Ministrul Apărării: „E un plan bine pregătit”

Stan Filon 22.02.2022, 19:59
Câţi refugiaţi din Ucraina ar putea primi România în perioada următoare. Ministrul Apărării: „E un plan bine pregătit”

Autoritățile din România s-au pregătit intens pentru primirea de refugiați din Ucraina, în cazul în care conflictul din țara vecină escaladează. Sunt pregătite deja centre în cele mai mari orașe aflate lângă granița cu Ucraina. Vestea a fost adusă chiar de ministrul Apărării, Vasile Dâncu, care a precizat că planurile autorităților din România sunt gândite pentru 500.000 de refugiați. Țara noastră are însă probleme cu cazarea refugiaților chiar și pe timp de pace.

Câţi refugiaţi din Ucraina ar putea primi România

„Peste 500.000 de refugiați, asta e cifra la care ne-am pregătit. Sunt multe puncte, există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile orașe, în vecinătatea granițelor. Peste tot există, este o situație extremă, dacă vom avea fluxuri masive de refugiați”, a declarat ministrul Apărării, întrebat dacă România este pregătită să primească refugiați din Ucraina, potrivit g4media.ro.

„Cel mai grav scenariu ar fi un conflict armat generalizat, unde ar fi și alte efecte de factură economică, socială. Am simulat diferite scenarii, a fost o cronică a unei morți anunțate, de săptămâni întregi ne pregătim. Există condiții și pentru un conflict armat, să sperăm că încă vor continua să discute diplomații, nu militarii”, a mai declarat Vasile Dîncu.

Cati refugiati din Ucraina ar putea primi Romania
Ministrul Apararii, Vasile Dancu, (foto) a spus cati refugiati din Ucraina ar putea primi Romania

În ce condiții sunt primiți migranții în România, chiar și pe timp de pace

Așadar, autoritățile de la București spun că pot primi jumătate de milion de refugiați din Ucraina, însă realitatea este alta, care a fost probată pe timp de pace! Chiar și când nu s-a tras nici măcar un foc de armă, România s-a arătat destul de limitată în a acorda azil refugiaților sau migranților, după cum o spune chiar un raport al Avocatului Poporului. Instituția respectivă a efectuat un control în cel mai mare astfel de centru din Timișoara, cu o capacitate de 250 de persoane, iar concluziile sunt dureroase.

„Vestiarele pentru depozitarea lucrurilor personale erau uzate, cu ușile dezmembrate, mesele și scaunele erau murdare și rupte. În mai multe dormitoare pereții era murdari, era dezordine (obiecte și haine aruncate), mâncarea era depozitată pe parchet sau pe scaune”, se arată în raportul Avocatului Poporului obținut de Europa Liberă.

Același raport preciza că respectivele clădiri erau infestate și de gândaci. Doar după ce aceste detalii au fost publicate în presă, autoritățile au început să renoveze clădirile și au fost schimbate chiar și paturile vechi și degradate.

Urmăriți Impact.ro și pe