Sute de părinți disperați în Sectorul 3 din cauza lipsei de locuri la grădinița de vară: „Dacă eu nu muncesc, nu mâncăm”

Gabriela del Pupo 21.06.2023, 11:11
Sute de părinți disperați în Sectorul 3 din cauza lipsei de locuri la grădinița de vară: „Dacă eu nu muncesc, nu mâncăm”

Sute de părinți stau încă de azi noapte la o coadă imensă pentru a reuși să-și înscrie copiii la grădiniță. Din păcate, în multe situații vorbim de mame singure, sau de familii care nu au cum să își ia concediu pe o perioadă atât de lungă, și nici nu își permit o bonă. Primarul Robert Negoiță a fost în această dimineață să vorbească cu cei aflați în această situație și a explicat că problema ar fi lipsa de personal, nu de facilități. Acesta spune că a făcut solicitări pentru suplimentare, a oferit și stimulente, dar învățătorii nu au „răspuns pozitiv”.

„Au dreptul, și vor și ei concediu, asta este singura limitare”

În Sectorul 3 sunt chiar sute de locuri în plus la grădinițe, dar de toată etapa de înscriere s-au ocupat conducerile de grădinițe, astfel că, în ciuda stimulentelor, nu s-au găsit destui suplinitori pe vară. Primarul spune că nu poate obliga angajații, care nu sunt oricum ai primăriei, să renunțe la dreptul legal la concediu. În plină criză a salariilor din învățământ, acesta a punctat în schimb că învățătorii primesc o sumă considerabilă dacă muncesc pe perioada verii.

„Solicitările cresc de la an la an, iar dascălii au această preocupare că pe perioada vacanței nu vor mai avea concediu. Dacă vin 20 de zile la muncă mai iau 5000 de lei pe lună, adică 250 de lei pe zi, dar motivația financiară ține până la un moment. Au dreptul, și vor și ei concediu, asta este singura limitare. Noi avem capacitate în Sectorul 3 mult mai mult decât ar fi necesar. Pe perioada școlii avem peste 500 de locuri libere, în plus.

Intră în vara aceasta în reabilitare vreo 10 grădinițe, dar este normal pe perioada de vară.”, spune Robert Negoiță.

Una dintre mamele aflate la fața locului i-a prezentat o situație concretă primarului rugându-l pe acesta să vină cu o soluție.

„Mamă – Sunt familie monoparentală, copilul nu are tată, sunt numărul 295 la 6.15 dimineața, copilul frecventează de 2 ani această grădiniță, dacă eu nu muncesc, nu mâncăm. Eu cum fac cu copilul 2 luni, concret?

R:N – Eu de aici plec la primărie și sunt în contact cu toți responsabilii, astfel încât să încercăm să găsim soluții să nu refuzăm pe nimeni.

Mamă – Nu îmi permit să stau cu copilul aici de la 10 seara ca să îmi păstrez numărul, aseară la ora 10 era deja lista la 190 de persoane. Cu ce mă ajută statul al cărui reprezentant sunteți. Nouă nu ni s-au eliberat adeverințe, dacă mă duc la o altă grădiniță nu am adeverință că a frecventat aici. Dacă am dosarul complet sunt refuzată.”, mai spune mama respectivă.

De altfel, pe rețele de socializare, chiar și consilierii de la S3 au făcut publică problema.

foto: Lucian Judele Facebook

„Înscrierea nu o face primăria, dacă am fi făcut-o noi nu ar fi fost chestia asta vreodată”

Într-un final, asaltat de părinți, Robert Negoiță și-a pierdut cumpătul și a început să ironizeze tot sistemul. Acesta a argumentat faptul că primăria nu poate produce personal suplimentar pe perioada verii, după ce i-a fost reproșat faptul că nu s-a interesat pentru a aduce din altă parte suplinitori. La grădința unde s-a produs scandalul sunt 400 de locuri disponibile pentru că o parte din clădire va intra în reabilitare pe timpul verii.

„Înscrierea nu o face primăria, dacă am fi făcut-o noi nu ar fi fost chestia asta vreodată. Vreau să vă asigur de asta, și știți bine, cei care ați avut copiii la creșe, în creșele gestionate de primăria Sector 3, când niciodată nu a fost așa ceva. Nu există vreo cerere, repet, din Sectorul 3 sau chiar din afara sectorului neonorată, nici una. Dar pe perioada verii avem o problemă cu personalul. Ce este neclar în asta?

Ce poate face primăria, nu avem o fabrică de dascăli, să spunem, bagă producție, mai scoatem 50.”, a mai spus Negoiță.

Acesta a transmis și aseară un mesaj pe Facebook tuturor părinților din sector:

„Mi-au semnalat mai mulți cetățeni că la unele dintre unitățile de învățământ care derulează programul grădinița de vară, finanțat de Primăria Sectorului 3, părinții stau de acum la cozi, pentru a se înscrie mâine dimineață.
Câteva aspecte importante pe care vreau să le punctez:

  • Primăria Sectorului 3 asigură finanțarea acestui program pentru a veni în sprijinul părinților ce nu-și pot lua concediu atât cât durează vacanța de vară, așa cum am reușit să facem în fiecare an.
  • Metodologia de înscriere s-a stabilit și se derulează prin unitățile de învățământ și Inspectoratul Școlar. Da, ne-am fi dorit să fi fost online, așa cum făceam când ne ocupam noi de creșe, însă decizia și organizarea sunt la unitățile de învățământ.
  • Numărul de locuri a fost stabilit în baza estimărilor făcute de unități și de Inspectorat ca urmare a discuțiilor cu părinții. Evident că în funcție de cereri, avem în vedere posibilitatea de a crește numărul acestora, dacă se impune. Dar în acest moment, discutăm de aproape 1.500 de locuri pentru vară la antepreșcolar și preșcolar, deci există locuri la mai multe grădinițe și creșe.

Eu înțeleg teama părinților, dar nu consider că au motive de îngrijorare, mai ales că în niciun an nu am avut probleme cu aceste programe de vară.
Așadar, rămânem în contact ca și până acum și discutăm orice eventuală situație.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...