Protestele minerilor continuă în Valea Jiului. Gestul făcut de premierul Cîțu

Ana Anitoiu 19.02.2021, 18:12
Protestele minerilor continuă în Valea Jiului. Gestul făcut de premierul Cîțu

Protestele minerilor continuă în Valea Jiului. Prim-ministrul Florin Cîțu a mers vineri la ministerul Energiei ca să discute cu reprezentanții manifestanților care își cer salariile. O parte dintre acești oameni au rămas în subteran de mai bine de două zile.

Ce au cerut minerii de la Lupeni

Motivul pentru care minerii din Valea Jiului au decis să protesteze este acela că salariile lor ar fi trebuit să fie plătite la data de 15 a lunii, dar conducerea CEH i-a anunțat că își vor primi banii abia la data de 26 februarie. Oamenii nu au fost de acord cu această întârziere și au început să protesteze. Aproximativ 100 dintre ei s-au autoblocat în Mina Lupeni, de peste 48 de ore. În plus, ei cer să le fie plătite tichetele de masă și transportul la locul de muncă. Vineri dimineață, reprezentanții lor au avut discuții cu ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Minerii de la Lupeni au cerut demisia lui Cristian Roșu, numit administrator special după intrarea companiei CEH în insolvență, dar și a directorului general Samuel Dioane, care se află în funcție încă din vara anului2018, fiind numit director general cu susținerea PSD. Odată cu schimbarea puterii, Dioane a intrat în PNL.

Protestele minerilor continua in Valea Jiului. Gestul facut de premierul Citu
Florin Citu

Ce susține directorul general al CEH

Compania CEH a rămas fără o parte din venituri de la data de 1 ianuarie 2021, după ce pierdut 7 milioane de lei pe lună, reprezentând sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi din ajutorul de stat pentru Mina Lonea. Conform administratorului special Cristian Roşu, cu acești bani se puteau asigura aproximativ jumătate din banii de salarii.

”Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul (la locul de muncă – n.r.) sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei. Şi mai intervine plata (salariilor – n.r.) care este de 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele”, a spus directorul general al CEH, Samuel Dioane.

Florin Cîțu: ”Este nevoie de reformă”

Prim-ministrul Florin Cîțu a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, că nu vor fi introduse taxe în perioada următoare și că urmează ca economia să se dezvolte și să fie redusă evaziunea fiscală. Premierul a precizat că este nevoie de reformă în țară.

”Am aprobat Ordonanța de Urgență de care avem nevoie în perspectiva aprobării bugetului pentru acest an. Nu introducem taxe în perioada următoare, vom arăta că dezvoltăm economia și reducem evaziunea fiscală, prin transformarea digitală și prin reforma administrației publice. Este nevoie de reformă și este nevoie să legăm performanța administrației de nivelul veniturilor”, a scris Florin Cîțu.

Florin Cîțu, despre când ar putea România să intre în spațiul Schengen

De asemenea, premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, că România ar putea adera la spațiul Schengen în acest an, dacă va avea un raport MCV favorabil. În plus, țara ar putea să adopte moneda euro după anul 2024. Principalul obiectiv este, însă, reformarea economiei într-una puternică.

”Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...